Za Talacků z Ještětic v r.1699 se prvně uvádí panský dům, znamená to, že původní tvrz byla přestavěna v barokní zámek. V r.1872 Jan Keller přestavěl v pseudorenesančním slohu. V r.1945 upraven pro chrudimskou nemocnici. Nyní Dětský domov se školou.
zámek od JV
Přestavlky leží 9 km východně od Chrudimi. Zámek stojící v parku na severním okraji Přestavlk je prostá jednopatrová obdélníková budova s dvěma bočními křídly, která vybíhají k západu. Krytá je nízkou valbovou střechou s drobnou věžičkou. V současnosti zámek slouží jako Dětský domov se školou, středisko výchovné péče, výchovné dětské oddělení. Veřejnosti je nepřístupný.
historie

Přestavlky s prvně připomínají v r. 1318, kdy zde sídlil Ctibor z Přestavlk. Tvrz se poprvé uvádí v r. 1413, kdy náležela Janovi z Bošína. Později tvrz zpustla a v r. 1539 se již připomíná pouze ves. V r. 1567 získal Přestavlky Hynek Talacko z Ještětic a ten v místech původní tvrze nechal postavit novou, renesanční tvrz. Obnovená tvrz se připomíná v r. 1595 v Hynkově závěti. Jeho syn a dědic Hynek mladší Talacko neměl žádné přímé dědice a proto přestavlckou tvrz odkázal svému strýci Adamovi Talacko z Ještětic. Adamův syn Leopold Talacko prodal v roce r. 1699 Přestavlky Barboře Ludmile Zárubové z Hustiřan, rozené z Vrtby. Při té příležitosti se uvádí panský dům, což zřejmě nasvědčuje tomu, že již Talackové původní tvrz přestavěli v barokní zámek. Po změně několika majitelů koupil přestavlcký zámek v r. 1860 Jan Keller a v r. 1872 nechal zámek přestavět v pseudorenesančním…  číst dále

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Přestavlky