Z více jak 3/4 dochované opevnění města Chrudim včetně částečného opevnění předměstí, zbytky bašt a plných věžic, částečné fragmenty městských bran, znatelný průběh příkopu a cenná soustava zachovalých vstupních branek pro pěší (fortny).
Severozápadní cíp parkánové hradby
O historii chrudimského opevnění se nejvíce dozvíte v expozici speciálně zaměřené na tuto problematiku, která se nachází v baště Prachárna. Informace o návštěvních dobách - www.muchrudim.cz (výstavy a expozice)
Rostislav Vondra, 24.01.2008, 24.1. 2008

Stručná historie

Městské opevnění bylo budováno pravděpodobně záhy po založení vrcholně středověkého města, i když první zmínka o existenci hradeb pochází až z roku 1349 (oppidum muratum). Pro postavení hlavní městské hradby byla využita linie staršího valového opevnění, které bylo zplanýrováno. Hradební zeď byla široká 1,8 až 2,7 m, postavena byla z opuky a nepříliš kvalitní malty. Hradbu doplňovaly plné půlválcové věžice, z nichž se v původním stavu dochovala veřejnosti nepřístupná věž za č.p. 25/I a č.p. 26/I ve Filištínské ulici a č.p. 3/IV v Široké ulici. Severovýchodní nároží města zpevňovala válcová „velká bašta“, zaniklá v padesátých letech 19. století. Hradba byla postavena ve 13. století. Druhá opevňovací linie – parkánová hradba – obkroužila město v linii před hlavní městskou hradbou a měla sílu 1,3 m až 2,0 m. Zpevněna byla baštami s tvarem půlkruhovým na severní straně města a hranolovým na straně jižní. Jejich…  číst dále

Rostislav Vondra,(zdroj: Chrudim - Vlastivědná encyklopedie, Kobetič, Pavlík, Šulc a kol.,MILPO Media, Praha 2005), 24.01.2008, 24.1. 2008

Půdorys místa

Rekonstrukce středověkého hradebního systému, rekonstrukční mapa Jana Frolíka, černě: části dochované, červeně: části rekonstruované na zakládě plánové dokumentace, žlutě: brány zdroj: Historický atlas měst České republiky, svazek č.13 - Chrudim
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Chrudim