Řeka Morávka tvoří kaňon přirozeného štěrkonosného toku. Po celém profilu toku je řada skalních prahů a peřejí. Řeka se místy zařezává do hloubky 7 metrů. Rozloha 49,64 ha.
Kaňon řeky Morávky
Graficke pismenko Kolem kaňonu řeky vedou lesní cesty od Frýdku až po Dobrou. Přístupnost pěšky nebo na kole. Upozornění - některé části stezky vedou po příkrých březích, které jsou podemlety nebo sesunuté. Kaňon je 3 až 7 m hluboký se spoustou skalních prahů, zákrutů a prudkých svahů.
Michal Sušovský, 12.4. 2008

turistické

Významná přírodní památka Profil řeky Morávky se nachází na zmíněné řece v úseku konce obcí Dobrá (pravý břeh) a Skalice (levý břeh) až začátku zástavby Starého Města a Frýdku. Délka této památky činí podél toku řeky takřka 2,5 km. Návštěvník, který se po břehu řeky vydá, zde nalezne unikátně zachovalé přírodní koryto meandrující řeky, která vytvořila hluboký kaňon s množstvím peřejí, tůní, obnažených skalnatých břehů a zároveň biotop bohatý na

popis

Řeka Morávka pramení v Moravskoslezských Beskydech na úbočí hory Súlov (942m). Ústí do řeky Ostravice u Frýdku-Místku. Vyskytují se zde chráněné druhy rostlin jako je židoviník německý (kriticky ohrožený) a cídivka peřestá. Z fauny to je mihule potoční, rak říční (kriticky ohrožené druhy).