Řeka Morávka tvoří kaňon přirozeného štěrkonosného toku. Po celém profilu toku je řada skalních prahů a peřejí. Řeka se místy zařezává do hloubky 7 metrů. Rozloha 49,64 ha.
dolní tok řeky Morávky v jejím přirozeném kaňonovitém korytě
© Jan P. Štěpánek 11/2009

Graficke pismenko Kolem kaňonu řeky vedou lesní cesty od Frýdku až po Dobrou. Přístupnost pěšky nebo na kole. Upozornění - některé části stezky vedou po příkrých březích, které jsou podemlety nebo sesunuté. Kaňon je 3 až 7 m hluboký se spoustou skalních prahů, zákrutů a prudkých svahů.
Michal Sušovský, 12.4. 2008

turistické

Významná přírodní památka Profil řeky Morávky se nachází na zmíněné řece v úseku konce obcí Dobrá (pravý břeh) a Skalice (levý břeh) až začátku zástavby Starého Města a Frýdku. Délka této památky činí podél toku řeky takřka 2,5 km. Návštěvník, který se po břehu řeky vydá, zde nalezne unikátně zachovalé přírodní koryto meandrující řeky, která vytvořila hluboký kaňon s množstvím peřejí, tůní, obnažených skalnatých břehů a zároveň biotop bohatý na

popis

Řeka Morávka pramení v Moravskoslezských Beskydech na úbočí hory Súlov (942m). Ústí do řeky Ostravice u Frýdku-Místku. Vyskytují se zde chráněné druhy rostlin jako je židoviník německý (kriticky ohrožený) a cídivka peřestá. Z fauny to je mihule potoční, rak říční (kriticky ohrožené druhy).

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny