Zřícenina jednoho z původně dvou šebetovských vodních mlýnů, který byl založen zřejmě někdy v 17. stol. Prvně je mlýn zakreslen na mapě z r. 1832. Dodnes zůstal zachován pouze jeho sklep.
Vstup do sklepa
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Zřícenina vodního mlýna se nachází v přírodním parku Horní Bělá mezi obcemi Kořenec a Šebetov u říčky Bělá. Pozůstatek mlýna je jen asi 2 km od obce Kořenec. Cesta k němu se těžko popisuje a není snadné jej najít, protože se jedná pouze o sklep ukrytý v porostu. Nejlépe se k místu dostanete z Kořence po silnici směrem na Šebetov. Po 1,5 km dojedete k velmi prudké levotočivé zatáčce, za kterou je po 200 metrech po pravé straně ostrá odbočka na úzkou lesní cestu. Po cestě budete pokračovat asi 600 metrů, pak se cesta stáčí doprava a těsně za zatáčkou najdete vpravo odbočku na louku, kde můžete zaparkovat auto. Přímo naproti této odbočce přes malou louku stojí druhý nejvyšší strom, pod nímž je ukryt sklep mlýna.

historie

Původně byly u Šebetova dva mlýny, Panský a Štěničkův. Štěničkův mlýn byl založen zřejmě někdy v 17. stol. V gruntovních knihách z roku 1656 je uveden na čísle 51 mlynář Jan Stěnička a další z rodu František, Antonín a po něm Florián. Na mapě je mlýn prvně zakreslen roku 1832. Roku 1873 je v matrice Šebetova na mlýně zapsán Josef Stěnička, jeho žena Anna, synové Jan, Josef, Alois a dcera Marie. Dodnes zůstal po mlýně pouze jediný pozůstatek a