Barokní klášter se špitálem byl postaven v letech 1751-84. Čtyřkřídlý areál kolem čtvercového dvora, severní stranu tvoří obdélný orientovaný kostel. Součástí areálu dochovaná barokní lékárna. Dnes slouží jako noviciát řádu a léčebna.
Klášterní kostel sv. Václava
Klášter postavený podle projektu bratra Longina Trauba je čtyřkřídlý patrový areál (od r. 1928 částečně dvoupatrový) s vnitřním dvorem, jehož severní stranou je obdélný sálový kostel sv. Václava s věží nad vstupem. Západní vstupní průčelí je směrem k jihu prodlouženo o krátké průjezdní křídlo. Chodby v přízemí jsou zaklenuty plackami mezi pásy. V západním křídle je umístěna lékárna zaklenutá dvěma poli placek. Místnost stěny a strop mají dosud původní malby ze 3. čtvrtiny 18. století upravované v 19. století. Lékárna má dosud původní vybavení. Kostel sv. Václava je orientovaná obdélná sálová stavba. Ve středu západního průčelí je mělký rizalit zvýrazněný mohutnou podstřešní římsou zvednutou do plochy volutového štítu, nad nímž se zvedá hranolová věž. Podvěží je zaklenuto plackou, loď plackami mezi pásy, které dosedají na mohutné přízemní pilíře s dórskými hlavicemi. Mezi nimi jsou valeně podklenuté oratoře s oltářními výklenky.

Kostel sv. Václava je postaven v barokním stylu. Jeho vnitřek je bohatě vyzdoben. Zakladatelem kláštera byl někdejší majitel letovického panství, nejvyšší dvorský kancléř Jindřich Kajetán Blümegen. Pod celou podlahou kostela byla vybudována klášterní krypta, ve které se nalézají ostatky členů řádu Milosrdných bratří a hraběcího rodu Kálnoky. Klášterní nemocnice se svými 120 lůžky poskytuje léčebnou péči starším a dlouhodobě nemocným pacientům.

Lenka Martinková, 16.4. 2007

historie

Klášter špitálního řádu milosrdných bratří sv. Jana z Boha se špitálem založil svobodný pán Jindřich Kajetán Blümegen. Chod kláštera měl být financován z nadace poskytnuté fundátorem, klášterní kostel se měl také stát pohřebním místem majitelů letovického panství. Stavba byla zahájena klášterním chrámem v dubnu 1751, o dva roky později byl chrám již zastřešen a přešlo se ke stavbě konventu a špitálu. Roku 1755 byla dokončena věž kostela a roku 1757 klenba chrámové lodi. Definitivně byl kostel dokončen až roku 1773 a vysvěcen o rok později. V kryptě pod kostelem dokončené roku 1777 jako první spočinul Jindřich Kajetán Blümegen s rodinou a později i další letovišti páni z rodu Kalnoky z Köröspataku stejně jako zemřelí členové konventního společenství. Již roku 1756 bratři provizorně přesídlili do nedokončeného konventu. Stavba byla zřejmě financovaná pouze z nevysokých úroků nadace však pokračovala velmi…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Letovice