Zaniklá tvrz, která není v písemných pramenech zmiňována. Postavena byla patrně v 2. pol. 14. stol., protože s přídomkem z Podolí se uvádí r. 1378 Havránek a Puzlík, r. 1437 Jan. Další informace o tvrzi nebo o životě na ní nejsou dostupné.
Pohled ze silnice
© Roman Řezáč 06/2004
Stále ještě patrné reliéfní náznaky tvrze leží na vyvýšenině přímo v záhybu silnice vedoucí z Podolí do Vísek, nad bývalým lomem. Místo je dnes součástí patrně soukromé zahrady, která však není oplocená. Samotný pahorek tvrze je porostlý pouze vysokou trávou a jsou na něm vysázeny jen dva malé stromky. Jako zahrada tedy slouží převážně přístupová šíje.

historie

Historické prameny o sídle mlčí, stejně jako v mnoha podobných případech drobných sídel. Neproběhla zde ani žádná známá archeologická sonda, která by blíže datovala život na něm. Známé jsou však některá jména, která se uvádějí s přídomkem z Podolí. V letech 1378 jsou to Havránek a Puzlík, jako poslední potom roku 1437 Jan.
    Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Podolí