K prvnímu středověkému opevnění vrcholu kopce došlo zřejmě na přelomu 11. a 12. stol. Patrně Vaněk z Boskovic po r. 1446 na získané zástavě vystavěl hrádek. Hrad zanikl za vojenského tažení uherských oddílů v letech 1469–1470.
Jihozápadní roh věže
© Roman Řezáč 06/2004
Homolovitá kupa Hradisko nad obcí Svitávka bylo osídleno již od pravěku. Zřejmě na přelomu 11. a 12. století zde byl vybudován opevněný kontrolní bod důležité trstěnické stezky. Roubené dřevěné budovy sídla zaniklého před polovinou 13. století chránila po obvodě svahu palisáda. Snad po roce 1446, kdy získal Hradisko zástavou, zde Vaněk z Boskovic postavil nevelký hrádek, který zanikl požárem již během česko-uherských válek v letech 1469-70. Palisádu raného hradiska nahradila kamenná hradba, jeho roubené stavby obytná věž a obdélný palác. Čtvercová věž o straně 10 metrů měla 2 metry silné zdi a její horní část byla dřevěná či hrázděná. Západně od věže stál asi dvouprostorový podsklepený palác. Obvodová hradba byla na severu silná až 2 metry, slabší zeď na jihu mohla při síle pouhých 0,6 m být jen podezdívkou roubené stěny. Na východní straně byla obrana zesílena dvěma předsunutými valy s využitím snad již mladohradištních konstrukcí. V polovině 19. století byla ve východní straně plošiny postavena nevelká obdélná kaple s půlválcovým závěrem, dnes již také ve velmi zanedbaném stavu.

půdorys
Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Svitávka