První zmínka o dvoru na Pastvisku pochází z r. 1371. V. r. 1627 nechal Václav ze Zástřizl dvůr postavit znovu. Součástí stavby je i kaple sv. Huberta. V současnosti areál slouží jako hotel a restaurace s názvem Sudický dvůr.
© Luděk Vláčil 05/2020
Graficke pismenko Moravská obec Sudice se nachází v oblasti zvané Malá Haná v okrese Blansko v Jihomoravském kraji. Nepřehlédnutelnou stavbou je Sudický dvůr s kaplí sv. Huberta ležící jižně od Sudic. Dvůr slouží jako hotel a restaurace a je tedy možné ho navštívit. Kolem areálu je několik rybníků a prochází tudy zelená turistická značka a cyklotrasa 5224. Na katastru obce se nachází také archeologická lokalita hradisko Na Vejštici.

historie

Ves Sudice se prvně vzpomíná roku 1238. První známá písemná zmínka, o dvoru na Pastvisku, pochází z roku 1371, kdy Oldřich z Boskovic popustil své manželce Zbyňce z Cimburka, na užívání, část svého majetku, která zahrnovala i dvůr na Pastvisku. V roce 1450 za správce Jiřího z Poděbrad a Kunštátu převzal dvůr Pastvisko od Jindřicha z Boskovic Vaněk z Boskovic. V roce 1627 koupil, majitel boskovického panství, Václav ze Zástřizl Mlýn u dvora

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.sudice-bk.cz a další, 28.5. 2020
     Blansko  (BK)