Panský dvůr vznikl v 17. století a po požáru v roce 1823 byl částečně přestavěn. Později zde byla poštovní sběrna, následně JZD. V 70. letech 20. století proběhla rekonstrukce po níž zde vznikla výstavní expozice a knihovna. V současnosti je komerčně využíván a probíhá postupná revitalizace.
© Luděk Vláčil 10/2019
Boskovice jsou moravským městem ležícím na hranicích Drahanské vrchoviny v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, 14 km severně od Blanska a 33 km severně od Brna. Nejvýznamnější památkou a turistickým cílem je mohutná zřícenina hradu ze 13. století. K dalším památkám patří například synagoga s židovským ghettem, kostel sv. Jakuba Staršího, kostel Všech svatých, radnice nebo barokní rezidence. Za navštívení stojí i expozice muzea nacházející se v několika, také již výše zmíněných budovách a empírový zámek s parkem a několika dalšími objekty, k nimž patří i panský dvůr.
popis

Panský dvůr je rozsáhlá přízemní čtyřkřídlá budova s centrálním dvorem se zasklenými a částečně vyzděnými arkádami. Objekt kryje sedlová střecha, která je do dvora prolomena empírovými vikýři. Uprostřed čelní fasády je vsazen kamenný erb rodu Dietrichsteinů. Na východě ke komplexu přiléhaly ovčíny, stodoly, zahrady a sady.

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.boskovice-panskydvur.cz a další, 16.10. 2019

historie

Panský dvůr byl vybudován jako komplex hospodářských budov a čeledníků v 17. století. V roce 1823 postihl hospodářský areál požár, po němž byl dvůr částečně přestavěn. V roce 1833 byla v přední části zřízena poštovní sběrna. Od roku 1955 areál sloužil potřebám místního JZD a postupně chátral. V 70. letech 20. století měl být dvůr zbořen, k čemuž naštěstí nedošlo a nakonec byl zrekonstruován pro kulturní účely. Roku 1975 byla v první dokončené části umístěna dětská knihovna. V roce 1983 byla v levém křídle otevřena stálá výstavní expozice - Památník O. Kubína, která zde byla do roku 1995. V pravém křídle byla umístěna Městská knihovna a konaly se zde příležitostně výstavy. V současnosti slouží prostory Panského dvora komerčním účelům k pořádání různých akcí, je tu kavárna a sídlo několika firem. Probíhá postupná revitalizace celého areálu.

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Boskovice