Stavba radnice připisována Ladislavu Velenovi z Boskovic (2 pol. 15. stol.?). Po velkém požáru města (1566) radnice r. 1567 renesančně přestavěna. Poničena požáry v l. 1713 a 1823, opravena. Roku 1859 radikálně přestavěna. Opravována v 2 pol. 20. stol. Dnes sídlem MÚ, infocentra a galerie O. Kubína.
Město Boskovice, v minulosti sídelní okresní město, skýtá mnoho turistických památek a lákadel. Návštěvník může navštívit zámek, zříceninu hradu, zbytky prvního sídla rodu Boskoviců, židovskou čtvrť se zajímavými památkami, westernové městečko, letní kino, různé sportovní areály. Ve městě je mnoho restaurací a penzionů. To vše v oblasti podhůří nádherné Drahanské vrchoviny. Městem prochází červená turistická značka za Skalice nad Svitavou, dále přes velkou část Drahanské vrchoviny až do Vyškova. Možnost dopravy autobusy i po železnici.
Ivo Rozehnal, 9.9. 2010

Galerie Otakara Kubína

Soukromá galerie byla otevřena v budově radnice v roce 1996. V galerii je v jedné části stálá expozice malíře Otakara Kubína, v druhé části se konají výstavy různých autorů. Ročně se v galerii koná několik výstav, koncertů a besed. Kontakt na galerii: galerie.ok@seznam.cz, tel.: 516 454 419, 602 559 693, www.boskovice.cz/galerie.

popis

Radniční věž má zvláštní podobu. Jedná se o čtyřbokou věž, která je ve spodní části seseknutá do osmiboké podoby. Měří 44 m a je opatřena vyhlídkovým ochozem.

Ivo Rozehnal, 17.9. 2012

historie

Boskovice se jako městečko uvádějí od 2. poloviny 15. století. Již v této době zde vzniká radnice vybudovaná prý majitelem panství, Ladislavem Velenem z Boskovic (1455-1520), velmi vzdělaným mužem a humanistou. R. 1566 postihl město velký požár, který zničil mnoho budov. Radnice renesančně přestavěna v roce 1567, kdy byla mj. zvýšena věž o část se zkosenými hranami. Původně se však jednalo o radnici s kupecký domem, který byl městem odkoupen roku 1620. Majitelem byl tehdy jistý Matyáš Hubáček. Radnice byla sídlem samosprávy, probíhala v ní zasedání městské rady, soudu, byly zde uloženy důležité knihy a dokumenty. Ve sklepeních býval vinný šenk a mučírna; před radnicí stával pranýř. Roku 1713 radnice vyhořela, opravena r. 1714. Roku 1756 byla pořízena nová báň věže. Roku 1823 radnici znovu poničil požár, po kterém byla opět opravena. Roku 1859 byla celá budova přestavěna. V letech 1851-1960 sídlil v budově radnice okresní…  číst dále

Ivo Rozehnal - zdroj http://www.boskovice.cz, E. Horáková, 9.9. 2010

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Boskovice