O výstavbě sanatoria k léčbě tuberkulózy rozhodnuto v roce 1908. Stavba začala r. 1914. Výstavby spadá do období pozdní secese. Ústav otevřen r. 1916 pro vojáky zraněné ve válce. Od r. 1972 zařízení k léčbě mimoplicní tuberkulózy.
© Pavel Vítek 09/2022
Odborný léčebný ústav najdeme 3 km západně od města Jevíčka, 30 km jihovýchodně od okresního města Svitavy a 45 km západně od Olomouce. K léčebnému ústavu zajíždějí autobusy z Jevíčka. Léčebný ústav stojí v krásném prostředí u lesa pod kopcem Kumperkem.
popis

Od roku 1972 je ústav jediným zařízením v České republice, které se zabývá léčbou i mimoplicní tuberkulózy. V roce 1995 se spektrum poskytované zdravotní péče rozšířilo o léčebnou rehabilitaci. Původní projekt zahrnoval architektonické řešení lesoparku s parkovou úpravu celého areálu, který dodnes nese výrazné prvky arboreta. Areál ústavu je od 1. dubna 2016 zařazen mezi kulturní památky České republiky.

historie

O výstavbě plicního sanatoria k léčbě tuberkulózy bylo rozhodnuto Moravským zemským sněmem v roce 1908. Vlastní stavba započala v roce 1914 dle projektu ing. arch. Jana Flory. Doba výstavby spadá do období pozdní secese. Ústav byl provizorně otevřen již v roce 1916 pod jménem Jubilejní zemská léčebna plicní císaře Františka Josefa I. v Jevíčku pro potřebu péče o vojáky zraněné v bojích první světové války. Od roku 1918 se ústav staral o ženy nemocné tuberkulózou, jak bylo původně plánováno. Mužské sanatorium vzniklo u obce Paseka na Olomoucku. V letech 1918 až 1926 byla dokončena hlavní budova s lehárnami o kapacitě 300 lůžek. V roce 1940 byl postaven Lesní pavilon pro pacienty s lehčím průběhem onemocnění. V letech 1946 až 1950 došlo k přístavbě operačního sálu.

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Jevíčko