pěchotní srub MO-S-11 U posedu

Památník československého opevnění
Pěchotní srub čs. opevnění vybudovaný v rámci 2. stavebního podúseku Ludgeřovice 5.–10. 8. 1936. Objekt byl vyzbrojen čtyřmi tk vz. 37 a měl mít osazen 9 cm minomet vz. 38. V součastné době zpřístupněn veřejnosti jako soukromé muzeum.
Týl objektu
Pohled na vstupní partii objektu a ochrannou střílnu N. Pořízeno 15.2.2004

Historie pěchotního srubu

Graficke pismenko Tento srub byl vybetonován ve dnech 5.–10. 8. 1936 jako desátý na celé pevnostní linii. Jeho hlavní úlohou bylo působit svými kulomety do palebné přehrady okolních objektů a minometem vykrývat hluché prostory ve směru na Bohumín. Konkurz na výstavbu vyhrála firma Ing. Josef Filip, Praha XIX, která se zavázala vybudovat podúsek Ludgeřovice, jehož součástí bunkr je, za 200 dní bez víceprací. Stavitel měl již od počátku s výstavbou problémy, o čem svědčí i nízká pevnost betonu budovaných objektů. Firma nedokázala zajistit správný tvar zkušebních kostek, který byl podle zkušebního ústavu jednou z příčin nedostatečných výsledků zkoušek. Firma byla nucena zřídit ...
Petr Adamus, vlastní text z klubové publikace, 10.9. 2008

61-62 Ostravsko