tvrz Skalice

Skalická Strážnice
Předpokládané zaniklé sídlo pánů ze Skalice, jež se písemně zmiňují poprvé r. 1409. Po r. 1525 páni ze Skalice z historie mizí. Sídlo (tvrz) se patrně nacházela v rámci pozdějšího panského dvora (dnes zaniklý) v sedle u kostela sv. Martina.
Pohled na bývalou západní frontu zaniklého panského dvora od jihozápadu
Graficke pismenko Obec Skalice, dnes jedna z částí města Frýdku – Místku, leží necelých 6 km jihovýchodně od centra Frýdku. Vesnice, pojmenovaná podle kamene, který se zde lámáním ze skal získával, leží v údolíčku podél potoka Skaličník. Nejvyšší místo Skalice, tzv. horní konec, končí až v sedle mezi Skalickou Hůrkou (také zvanou Skalická Strážnice) a kopcem Vrchy. Zde stojí kostel sv. Martina. Právě v těchto místech se kdysi nacházel i bývalý panský dvůr, dnes rozparcelováním zaniklý, v jehož areálu je předpokládáno původní panské sídlo pánů píšících se po Skalici. Jakási forma sídla je zde předpokládána od 15. až po začátek 16. století, kdy páni ze Skalice svůj majetek ...

Historie Skalice a zdejší tvrze
    První zmínka o vsi Skalici pochází z roku 1305 (tehdy byl sepsán známý soupis desátků vratislavskému biskupství v němž bylo poprvé jmenováno mnoho vesnic na Těšínku a Ostravsku). Tehdy ves příslušela do majetku těšínských knížat. V 15. a 16. století byla Skalice alodním statkem v držení příslušníků rodu píšícího se ze Skalice. Jako první se uvádí s predikátem ze Skalice již v roce 1409 Pelka ze Skalice. Pak prameny dlouho mlčí, až v roce 1480

Jiří Tichánek a Jan P. Štěpánek s využitím J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 7.12. 2006

popis

Skalické šlechtické sídlo si lze pravděpodobně představit jako jednoduché nezdobné přízemní stavení, možná s dřevěným patrem na kamenném přízemí s jednoduchou valbovou či sedlovou střechou. Poznání jeho podoby je navždy znemožněno demolicí a zánikem bývalých budov panského dvora, je totiž pravděpodobné, že stávalo-li zde panské sídlo, pak mohlo být obsaženo ve zdech pozdějších konstrukcí hospodářských a provozních budov dvora.