Původně dřevěný kostelík nahradil v letech 1769 až 1772 barokní zděný kostel, který byl však roku 1962 zcela zbořen a zatopen přehradou.
Kostel sv.Trojice vpravo farní budova
Graficke pismenko Kostel sv. Trojice je bohužel dnes již zbourán a místo kde stával pokrývá hladina Těrlické přehrady. Farnost byla v Těrlicku zřízena nejspíše již ve 14. století. Obec sice v seznamu svatopetrského halíře z roku 1447 nefiguruje, avšak na zachované listině, která řeší stížnost těrlického faráře o odškodnění, za ušlé desátky z let 1444 – 46, kde je výslovně uvedeno, že farnost v Těrlicku již trvá od nepanšti. Kostel byl na samém počátku zbudován ze dřeva. V době reformace byl v rukou protestantů, kterým byl dne 24.3. 1654 odebrán. Z visitačních protokolů je patrno, že se jednalo o stavbu poměrně okázalou, a vypadajíc lépe než ...
Miroslav BITTER, 1.12. 2005