Pomník čáslavského utrakvistického kaplana, který byl v Čáslavi r. 1627 popraven čtvrcením. Pomník stojí před kostelem sv. Petra a Pavla. Osmiboký sloup zdobený trnovou korunou na členěném podstavci s hlavicí završenou kalichem byl postaven roku 1925 V. Borovičkou podle návrhu arch. Bohumíra Kozáka.
Pomník Matouše Ulického v Čáslavi
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Město Čáslav leží 11 km jihovýchodně od Kutné Hory a 33 km západně od Chrudimi. Okolo města vede silnice I/38, která spojuje Kolín a Čáslav s Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Městem dále prochází železniční trať č. 230 vedoucí z Kolína do Havlíčkova Brodu.
Pomník Matouše Ulického najdeme mezi Náměstím Jana Žižky a kostelem sv. Petra a Pavla.

historie

Královské město Čáslav vzniklo okolo poloviny 13. století. Matouš Ulický byl čáslavský kaplan podobojí. V době po prohrané bělohorské bitvě byl pro své vyznání zatčen, dvakráte mučen a nakonec dne 11. září 1627 v kole na čáslavském popravišti popraven. Nejprve mu byla uťata ruka, jeho tělo pak bylo rozčtvrceno. Stal se jednou z obětí rekatolizace české země.

popis

Pomník čáslavského utrakvistického kaplana, který byl v Čáslavi r. 1627 popraven, stojí před kostelem sv. Petra a Pavla. Vytvořen byl v roce 1925. Autorem je architekt Bohumír Kozák, kamenické práce podle Kozákova návrhu provedl V. Borovička. Osmiboký kamenný sloup postaven na členěném podstavci, hlavice sloupu nese kalich.

pomník, památník
     Kutná Hora  (KH)