Bývalý vodní mlýn z konce 18. století s částečně dochovaným strojním zařízením, později výrobna oleje.
Smržice - mlýn v Kobližnici
© Ivo Rozehnal, 09/2013
Graficke pismenko V obci Smržice v ulici Kobližnice stojí od konce 18. století bývalý vodní mlýn. Dnešní vodní náhon z Českého potoka byl zrušen a koryto přesměrováno kolem roku 1980. Zajímavostí bývalého vodního mlýna je i to, že byl v minulosti využit vodní motor k výrobě oleje. V hospodářské trojpodlažní části se dochovala větší část tehdejšího mlecího zařízení. Samotný mlýn je částečně podsklepená jednopodlažní obdélná budova. Levá část sloužila jako hospodářská, pravá byla obytná. Budova je od roku 1958 vedena jako kulturní památka. Zajímavostí v místě je i sousední budova, která nese pamětní tabulku. Zde se roku 1648 narodil v rodině malého rolníka ...
Ivo Rozehnal - Soupis nemovitých kult.památek okr. PV 2012 a web techmania.cz, 12.9. 2013