Rozlehlá budova s hrázděným patrem pochází zřejmě ze 17. století, dnešní podobu jí dala přestavba na přelomu 18. a 19. století a oprava koncem 20. stol. Ve II. polovině 17. století zde vykonával kovářské řemeslo Andreas Stelzig, vůdčí postava snah o zlepšení podmínek rolníků na frýdlantském panství.
Kovárna od severozápadu
© Ivan Grisa 07/2011
Kovárna v Dolní Řasnici se nachází přibližně ve středu dlouhé přípotoční obce nad křižovatkou, na níž se dělí komunikace III. třídy od silnice II/290 (Frýdlant - Nové Město pod Smrkem) do směrů na Krásný Les a na Horní Řasnici. Od železniční zastávky Řasnice zastávka (trať Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem) je to sem asi kilometr severně. Kovárna je příležitostně přístupná po domluvě s majitelem (viz kontakt). Exposice poskytuje informace o Andreasi Stelzigovi i venkovském životě v 17.–20. století.

Kovárna v Dolní Řasnici

Kovárna je na pravém břehu Řasnice v dnešní Dolní Řasnici (do roku 1945 Rückersdorf) doložena od 17. století, v jehož II. polovině zde působil její nejslavnější majitel, vůdce rolnických bouří na Frýdlantsku, Andreas Stelzig. Snad již v té době se jednalo o rozlehlý obdélný objekt s hrázděným patrem a bedněnými štíty. Současnou podobu mu dala přestavba na přelomu 18. a 19. století a vzorně provedená oprava na konci 20. století. Spolu se sousední rychtou (viz heslo) tvoří základ budovaného skansenu jizerského podhůří.

Další texty historie

Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Dolní Řasnice