Opevněné městečko Frankštát bylo založeno počátkem 13.stol. Součástí bývala zdejší tvrz, která stávala na severní straně lokality. Zanikla nejpozději v 15.stol. Dochována část valů. Původně sídlo fojta a lenních manů.
Střed tehdejšího horního městečka zaujímal kostel, který obíhalo valové opevnění.
Obec Nový Malín se původně jmenovala Frankštát (do r.1947). Původní název je zaznamenán již r. 1350, ale místo bylo osídleno asi na přelomu 14. století. Jednalo se o opevněné horní městečko v tehdy kolonizovaném kraji. Dodnes je patrná část valového opevnění, a to severně od kostela. Val má dodnes výšku až 4 m a šířka příkopu byla i 18-20 m. Podle mapy z r. 1834 na západní straně přecházel v úzký rybník. Opevnění však bylo časem rozvezeno a srovnáno s terénem. Jižní část byla lemována potokem. V severní části stávala tvrz, která byla umístěna na nasypaném komolém 5 m vysokém jehlanu. Uvádí to H. Weinelt (1937). Rozměr plochy tvrziště měl činit čtverec 13 x 13 m. Dnes v jeho místě stojí stavení č. p. 134. Tvrziště bylo asi obydlím fojta či jiného lenního držitele. Je totiž znám fojt Wykera a jeho syn Rudolf. Ten v letech 1379-1385 vykonával funkci markraběcího komořího a vlastnil Rokytnici. Přestože zastávali fojtskou funkci, jednalo se o vladycký rod s erbovním znamením svislého kůlu. Samotný Frankštát byl roku 1391 jmenován městečkem a od markraběte Jošta obdržel právo odúmrti. Městečko bylo zastavováno a nakonec připadlo pod bludovské panství. Po Frankštátu se tituloval např. Jan Starší Kropáč a jeho stejnojmenný bratr. Je velmi pravděpodobné, že fojtové z Frankštátu byli právě s pány z Holštejna spřízněni. Svědčí o tom i manželka fojta Rudolfa, Klára z (Dlouhé) Loučky. Samotná tvrz asi zanikla před koncem 15.století. Městečko nikdy nezaznamenalo větší růst a je velmi pravděpodobné, že tehdejší původní kutéři brzy odešli za prací jinam.
Ivo Rozehnal - zdroj- Miroslav Plaček: Povrchová prospekce reliktů některých šlechtických sídel na Šumpersku, Přehled výzkumů 44/2002, Archeologický ústav AV ČR, Brno 2002, 16.1. 2016

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Olomoucký kraj,  Šumperk  (SU), Nový Malín