Moje místa 0
Husův dům v Bašce vystavěn nákladem věřících z Bašky, Kunčiček, Hodoňovic, Pržna, Starého Města a českobratrského faráře Alexandra Winklera z Frýdku. Slavnostní otevření se konalo 8. září 1929.POčátkem 90. let 20. stol. opraven alespoň štít budovy.
Čelní pohled na Husův dům v Bašce

Husův dům v Bašce

Graficke pismenko Projíždíte-li slezskou obcí Baška ve směru z Frýdku, na počátku středu obce, po levé straně vás zaujme zajímavá stavba s výrazným vysokým trojúhelným štítem. Jedná se o tzv. Husův dům.
Byl vystavěn zásluhou českobratrských věřících z Bašky, Kunčiček, Hodoňovic, Pržna a Starého Města. Významnou měrou se o jeho postavení zasloužil i českobratrský farář Alexander Winkler z Frýdku. Slavnostní otevření se konalo 8. září 1929.
Počátkem 90. let 20. století byla budova poměrně zchátralá a nepoužívaná. Započalo se s opravou, avšak ta ustala a opraven byl pouze čelní štít k hlavní ulici.

popis

Výrazná obdélná jednolodní stavba s výrazným zvýšeným štítem v západním vstupním průčelí. Vrchol štítu kdysi zdobil husitský kalich. Loď domu (modlitebny) prosvětlují na severní i jižní fasádě tři vysoká obdélná okna. Nároží budovy zpevňují a člení pilíře z režných cihel. Před západní fasádu je předsunuta drobná vstupní předsíň. Kolem budovy se doposud zachoval původní litinový plot.