Hodoňovicko-sviadnovský technický náhon

Mlýnská příkopa, Panská příkopa, Hodoňovicko - sviadnovský vodní a strojní náhon
Vodní náhon převádějící vodu z řeky Ostravice v Hodoňovicích do řeky Olešné ve Sviadnově. Vystaven na přelomu 15. a 16. století vrchností, která tímto podnítila vznik mlýnů a pil. Současnou podobu získal přestavbou v roce 1871 a 1882. Původně poháněl na 13 mlýnů, pil, stoup a textilních továren.
Klikatící se Hodoňovicko-sviadnovský technický náhon v Hodoňovicích před mlýnem
© Jan P. Štěpánek 09/2006
Graficke pismenko Zachovalý a udržovaný vodní náhon zvaný Hodoňovický. Oficiální název technického vodního díla zní Hodoňovicko - sviadnovský technický náhon, neboť začíná na katastru obce Hodoňovice a končí na katastru Sviadnova u Místku.
Vznikl patrně již na konci středověku či na samém počátku novověku z podnětu vrchnosti, která chtěla jeho vznikem podnítit výstavbu vodních mlýnů a pil, z nichž jí plynul nemalý příjem.
V roce 1871 byl náhon modernizován do dnešní podoby i délky. V době své největší slávy poháněl vodní silou na 13 vodních mlýnů, pil, valch, stoup a textilních továren.
Dnes plní spíše funkci převaděče vody a hezkou součást krajiny.

historie

Historie existence a výstavby starého vodního náhonu sahá minimálně do 16. století, kdy jsou v obcích kolem současného náhonu zmiňovány první vodní mlýny. Např. mlýn v Hodoňovicích či Kunčičkách je zmiňován v Lohovského urbáři z roku 1580 a náhon označován jako "panská příkopa". Z toho lze odvodit, že za jejím vznikem stála zdejší vrchnost. Současnou podobu a délku dostal náhon v roce 1871, když byla dokončena jeho oficiální výstavba, která

popis

Hodoňovicko - sviadnovský technický náhon začíná na 31,5 říčním kilometru řeky Ostravice, na jejím levém, moravském břehu. Jeho původním úkolem bylo pohánět vodní silou vodní mlýny, pily a valchy. Oproti jiným náhonům na řece Ostravici, převádí Hodoňovický náhon vodu z řeky Ostravice do řeky Olešné, kam za Místkem ústí. Plocha povodí umělého náhonu činí 5.08 km2. Jeho délka dnes dosahuje 8 km. V minulosti náhon poháněl více než 13 objektů na