Zámek vystav. v l. 1699–1705 na obj. A.M.F.Toskánské (stavitel J. Klingenleitner). Vrcholně barokní úpravy provedli v l. 1747–1754 F. Keymel a K. I. Dienzenhofer. V l. 1814–1816 přistav. klasicistní křídla. R. 1805 postoupen Ferdinandovi Habsburskému, r. 1847 Ferdinandovi V. R. 1918 zestátněn.
Pohled z parku
Graficke pismenko Buštěhradský zámek byl vybudován v barokním slohu v l. 1699 - 1705 na podnět velkovévodkyně toskánské Anny Marie Františky východně od původního hradu. Stavbu provedl pražský stavitel Jindřich Klingenleitner. Byla to patrová podélná budova s věží, od jihu a od východu k ní přiléhaly hospodářské budovy poplužního dvora a zahrada. V pozdějších letech byl terasovitě upraven sráz na severní straně a přeměněn v park. Zámek v této podobě však nevyhovoval nárokům bavorského vévody Klementa Františka, který jej získal jeho věno své choti Marie Anny Karoliny, dcery velkovévodkyně toskánské Marie Františky. Proto v l. 1747 - 1754 zámek ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 12.8. 2005

Kladno  (KL)