Zřícenina hradu snad z poč. 14. stol.,o jehož historii a původu neexistují žádné písemné zprávy. Hrad se skládal ze dvou částí. Dodnes je zachované klenuté okno. Polohou, rozsahem a vybavením se hrad podobá spíše lovecké tvrzi.
Asi 18 km po červené turistické značce severovýchodně od Berouna se nalézají nevelké zříceniny hradu Jenčova. Pohodlnější cesta na hrad je ovšem ze stanice Zbečno po červené turistické 6 km.
28.5. 2002
popis

Hrad stojí na skále obtékané potokem Vůznice a okolní svahy jej výrazně převyšují. Přestože šlo o opevněné sídlo, s jeho dobýváním se pravděpodobně nepočítalo a hrad (který T. Durdík považuje za jeden z nejmenších u nás) sloužil primárně jako lovecký. Zprávy o něm žádné nejsou, nejspíš proto, že po celou dobu své existence patřil k nižborskému panství a s ním sdílel i své osudy. Stavitelem Nižbora byl Přemysl Otakar II., a tak je jedním z uvažovaných stavitelů Jenčova. Jméno hradu zase směřuje spíše až k Janu Lucemburskému. Při průzkumech bylo prokázáno osídlení v počátku 14. století, což by zase ukazovalo na Václava II. Na vrcholu skalky stávala obdélná obytná věž a pod ní palác s ohrazeným dvorkem. Věž zanikla požárem.

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999; Dodatky 1; Dodatky 2), 6.3. 2010

historie

O hradě Jenčově na Křivoklátsku nevíme kdy a kým byl založen. Neznáme také původ jeho jména, a proto je uváděn též pod jménem Jinčov či Jeničov. Domníváme se, že byl jedním z loveckých hradů krále Václava I., a že tedy pochází z poloviny 13. století. Hrad Jenčov byl postaven východně od Křivoklátu, v rozšířeném údolí Běličského polesí poblíž hájovny Skalky, nedaleko dnešní křižovatky silnic Sýkořice – Kladno a Lány – Nižbor, mezi vysokými zalesněnými stráněmi na skalce, obtékané potokem Vůznicí, který se při větší vodě rozléval a vytvářel tak kolem hradu přirozený vodní příkop. Jediná zpráva o hradu je až v soupisu z r. 1686 při převodu křivoklátského panství z hraběte Jana Adolfa ze Schwrzenberka na hraběte Arnošta Josefa z Valdštejna, místodržitele Království českého, kde je popsán jako „starý a pustý“. Byl to neveliký hrad a podle zbytků kamenných zdí měl dvě části: obdélníkové stavení a čtyřbokou věž,…  číst dále

Další texty historie

Půdorys hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

13.4.2009 18:54 MERLINIT
výletní místo. Touto dobou bývá přímo zalito modravými květy jaterníku podléšky
2.3.2009 12:41 Katka Kučerová
Moc hezké místo na výlet. Přestože jsme tam byli 21.2., kdy byl ještě sníh, bylo to tam moc hezké. Hezky zachovalé okýnko. :-)
4.8.2007 19:37 Marťa
Miluju tohle místo,boží klid,šumění vody.Je to paráda
30.3.2007 23:13 Zdenka
V lesích, v okolí tohoto hradu, patrně s loveckou funkcí, který se nacházel na korunním pozemku, byl podle pověsti zavražděn kníže Břetislav II. (Přemyslovec, vládl v letech 1092-1100).

Historické prameny uvádějí o hrádku, či tvrzi Jeneč následující informace :

Prokop Jidášek, měšťan staroměstský a pán na Jenči dostal se s Petrem Holickým do půtky o hranice. Petr oblehl roku 1444 jeho tvrz Jeneč, dobyl ji, Jidáška zajal a posadil do vězení na Křivoklátě. (Bouřlivá doba předchozích husitských válek a následných střetů Čechů s Čechy, deset let po bitvě u Lipan 1434, doba mladičkého Ladislava Pohrobka, Jiříka z Poděbrad … ).
V roce 1504 koupil tvrz v Bělči Sigmund Léva z Borozánek odjinud z Lužné a převedl choť svou Annu ze Skuhorova věnem na Běleč. (Čechám v té době vládl král Vladislav II. Jagellonský)
V roce 1575 Jan ze Vchynic opravoval tvrz Jeneč a prosil arciknížete Ferdinanda, aby mu daroval dříví, poněvadž osadníci z Bělče dřevo mu vydati nechtějí a dokazují, že lesy jsou jejich.

Vy si tu pletete pojmy. Hrad Jinčov, či Jenčov není tvrz v Jenči.
Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Běleč