Hrady.cz
Dřevěná rozhledna (31 m, 480 m n. m.) s kamennou podezdívkou byla postavena v l. 2010-2012 (arch. Antonín Závada) podle původního projektu z r. 1896, který vypracoval arch. Dušan Samo Jurkovič pro Turistický spolek Valašského Meziříčí. Stavba však tehdy nebyla zrealizována pro nedostatek financí.
Bezesporu jedna z nejkrásnějších rozhleden.
© Luděk Vláčil 12/2016
Graficke pismenko Nová rozhledna postavená podle projektu z r. 1896, který vypracoval slovenský architekt Dušan Samo Jurkovič, představitel secesní architektury, který se nechával inspirovat lidovým stavitelstvím. Mezi jeho známé stavby patří ubytovny Maměnka a Libušín na Pustevnách (Radhošť). Původní projekt rozhledny vznikl pro Turistický spolek Valašského Meziříčí. Měla stát v Brňově u Valašského Meziříčí. Pro nedostatek financí však nebyla stavba zrealizována. Postavit Jurkovičovu rozhlednu chtěl již v 60. letech 20. století ředitel Valašského muzea v přírodě Ing. Jan R. Bečák, ani tehdy však plán nebyl uskutečněn. Až roku 2008 se rozhodli rozhlednu postavit rožnovští ...

popis

Dřevěná rozhledna, vysoká 31,09 m s kamennou podezdívkou, stojí na Karlově kopci (480 m n. m.), zvaném také Petřekovy stráně. Dřevěnou část lze rozdělit na spodní část, kterou tvoří "chaloupka", z níž vychází nástavba osmiboké věže. Vyhlídková plošina je ve výšce 18,8 m a zakončena jehlancovitou střechou s vikýřky a makovicí.