Jezero

Karlovské jezero, Dračí jezero
Karlovské jezero je opředeno mnoha pověstmi a proniklo i do národní pohádky, díky K. J. Erbenovi. Vzniklo asi v 16. -17. stol. sesuvem půdy z okolního svahu. Jde o zajímavou turistickou lokalitu, která se nachází v údolí Jezerního potoka v CHKO Beskydy, severně od Velkých Karlovic.
Hlavní obrázek místa
Karlovské jezero - foto vloženo se souhlasem autorky snímku, tímto děkujeme - komerční použití zakázané
Jezero se nachází asi 3,5 km severně od obce Velké Karlovice v CHKO Beskydy. Údolím Jezerního potoka prochází žlutá turistická značka z osady Jezernice, následně k rozcestníku Jezerné. Odtud se lze dostat dále do Horní Bečvy či západně po červené na lyžařské a turistické centrum Soláň, východně pak po hřebenech po červené až na Slovensko na Trojačku.
Rozehnal Ivo, 27.11. 2018
popis

Karlovské jezero vzniklo sesuvem půdy, které zahradilo cestu místnímu Jezernímu potoku. Datování nebylo doposud provedeno. Geologové odhadují, že se tak stalo poměrně nedávno, asi až v 16. - 17. stol., kdy zde ještě stával původní prales. Okolní krajina byla osídlována až na počátku 18. století. Jezero je opředeno mnoha pověstmi, které jsou plné draků, ale sídlo zde měl i mocný vodník. Postavit ho však měli čerti, pochopitelně za jednu noc. Nejznámější je však pověst Karlovské jezero od Karla Jaromíra Erbena, kterou najdeme v národních pohádkách. Samotné jezero není nijak velké. Severní část je mokřad, který je převážně zarostlý rákosem. Západní strana jezera přechází v lesní porost, v jižní části stojí několik usedlostí. Zajímavě vypadá jihozápadní část, kde jsou vidět skalní útvary s balvanovým mořem. Zde byly zjištěny i magnetické anomálie. Délka jezera činí zhruba 230 m a šířka se pohybuje od 60 do 80 m. Jižní část mezi staveními má šířku…  číst dále

Karlovské jezero - Karel Jaromír Erben

Místnímu chalupníkovi při kosení louky se náhle zjevil před zraky černokněžník a nabídl mu nesmírné bohatství, když mu pomůže vylákat z jezera dva draky a přeletět s nimi na místo, které mu určí. Chalupník se sice draků velmi bál, ale peníze potřeboval, proto souhlasil. Černokněžník ho odvedl k břehu Jezera a tam vylákal zaříkáváním z jezera dva draky, osedlal je lýkovými ohlávkami, každý z mužů nasedl na jednoho draka a vydali se na cestu. Letěli hodiny a hodiny nad lesy, poli i městy, až konečně dosedli na náměstí jednoho velkého města v poušti. Zde černokněžník oba draky zabil, jejich maso rozporcoval a draze rozprodal místním obyvatelům. Pak bohatě odměnil chalupníka penězi, přivolal černého kozla, na kterého chalupník nasedl, a kozel jej odnesl zpět na jeho louku ve Velkých Karlovicích. Chalupník dosekal louku, a protože se již smrákalo, vydal se z práce domů. Zde jej jeho žena přivítala…  číst dále

Zlínský kraj,  Vsetín  (VS), Velké Karlovice