Dvůr s tvrzí připomínaný poprvé r. 1577, kdy statek držel Hanuš Haugvic z Biskupic. Později za Oty z Oppersdorfu r. 1626 došlo k přestavbě týnišťského dvora a snad i tvrze. Tvrz se do dnes nejspíše nedochovala, zachovány jen zbytky budov dvora.
Pohled na stavení od jihovýchodu. Za keři jsou zbytky sgrafit.
V Týništi nad Orlicí se mezi náměstím a sportovním stadionem nacházejí budovy hospodářského dvora - dřívější JZD. Místo a vzhled původní tvrze není přesně znám. Nejspíše se jednalo o obytnou budovu u dvora bez opevnění. Je možné, že stávala na nevýrazném terénním výběžku, dosud nazývaném "Na hradě", nebo snad byla součástí jihozápadního křídla dvora. Na budovách v jižní části dvora je dosud patrná sgrafitová psaníčková výzdoba v původní omítce, jejíž zbytky se dochovaly na zdivu z opuky. Celý areál nebyl dosud hlouběji prozkoumán a tak přesné určení původní podoby a využití dosud zachovalých budov není znám.
A. Prokeš, 17.5. 2006

historie

Týniště nad Orlicí je doloženo v pramenech poprvé v r. 1361, kdy náleželo k opočenskému panství, které tehdy držel Sezema z Dobrušky. Tvrz se poprvé připomíná v r. 1577. Byla vybudována v l. 1559 - 1577, kdy týnišťský statek držel podkomoří markrabství moravského Hanuš Haugvic z Biskupic. Od něho v r. 1577 koupil Týniště císař Rudolf II., jenž je však ještě téhož roku prodal bratřím z Oppersdorfu. Tvrz

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (VI), opsal A. Prokeš., 17.5. 2006
    Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK),