Drobná zděná návesní kaple z přelomu 18. a 19. stol. Střecha se čtyřbokou lucernou krytou cibulí, završenou makovicí s křížkem. V lucerně umístěn zvon z roku 1759. Na stěnách objeveno několik vrstev nástěnných dekorativních maleb. Před kaplí litinový kříž zdobený květinovou ozdobou z r. 1898.
Kaple sv. Jana Nepomuckého v Roučkovicích, místní části Pacova, v okrese Pelhřimov.
© Pavel Vítek 09/2021
Roučkovice jsou vesnice, část města Pacov v okrese Pelhřimov. Nachází se asi 2,5 km na východ od Pacova a 22 km severozápadně od Pelhřimova. Okolo vsi prochází silnice II/129, která vede z Tábora přes Pacov do Humpolce. Nejbližší železniční stanice je v Pacově. Kapli sv. Jana Nepomuckého najdeme na návsi.
popis

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Roučkovicích pochází z přelomu 18. a 19. století. Drobná zděná návesní kaple je vystavěna na čtvercovém půdorysu s okosenými nárožími. Přízemní stavba čtvercového půdorysu s okosenými nárožími stojí na zeleném ostrůvku uprostřed návsi okrouhlého typu. Fasády jsou hladké, bez plasticity a dekoru. Pravoúhlý vstup do kapličky je orientován jihozápadně, boční strany jsou prolomeny půlkruhovými okénky. Fabionová římsa nese jehlancovou šindelovou střechou řezaným šindelem, přecházející ve vrcholu v čtyřbokou lucernu krytou cibulí a završenou makovicí s křížkem. V lucerně je umístěn zvon z roku 1759. V plochostropém interiéru je při severní stěně prolomena velká segmentově zaklenutá nika pro oltář. Pod stropem tvořeným rákosovým záklopem se nachází lano pro ovládání zvonu. Kvalitní a dobře dochovaná dlažba je tvořena ze čtverců s plastickými diagonálně vedenými pruhy o třech barvách.…  číst dále

Vysočina, Roučkovice