Gotická stavba kostela Sv. Martina je z 1. pol. 14. st. Kostel původně zasvěcený Sv. Janu Křtiteli byl později barokně upravován. Historie obce Dolní Město je pevně spjata s historií nedaleké dnešní Lipnice nad Sázavou. Dolní Město bylo nepochybně předchůdcem Lipnice nad Sázavou.
© Milan Caha 07/2020
Dolní Město leží 11 km od Humpolce směrem na Světlou nad Sázavou. V bezprostředním okolí je nejznámější obcí Lipnice nad Sázavou se stejnojmenným hradem a nedaleko od Dolního Města jsou další dva gotické tzv. podlipnické kostely (Sv. Markéty v Loukově a Sv. Jiří v Řečici)
24.8. 2004
historie

Gotická stavba kostela Sv. Martina je z 1. pol. 14. století. Kostel původně zasvěcený Sv. Janu Křtiteli byl později barokně upravován a zmínka o něm se v pramenech prvně objevuje zřejmě již roku 1346. v závěti Pertolta z Lipé. Historie obce Dolní Město je pevně spjata s historií nedaleké dnešní Lipnice nad Sázavou, jejichž význam v průběhu doby se přesunoval střídavě tu na onu a jindy na druhou stranu. Dolní Město bylo nepochybně předchůdcem Lipnice nad Sázavou. Původně se obec nazývala jen Lipnice, po vzniku podhradního městečka pak Dolní Lipnice. Písemně je (jako Lipnice) doložena existence obce k roku 1226 v opisu ze 17. století jako majetek želivského premonstrátského kláštera.

Tři gotické kostely pod hradem Lipnicí, Jan Sommer a kol., Vlastivědná knihovnička SPS, svazek 8., 1999, 24.8. 2004

půdorys kostela, křížkovaně gotické zdivo, tečkovaně barokní a mladší
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek