Židovský hřbitov založen v 17. století původně jihozápadně za městem, nyní přímo sousedí s novým městským hřbitovem v Barborce z r. 1974. Zachováno na 200 náhrobků z doby od r. 1679 do 2. světové války. Po r. 1991 včetně márnice Pražskou židovskou obcí opraven, trvale volně přístupný.
Židovský hřbitov
Ledeč nad Sázavou je jako ves připomínána v 80. letech 12. století, na město byla povýšena r. 1562. Dominuje jí pův. gotický hrad z 13. století, později přestavěný renesančně a barokně na zámek. Městem procházejí silnice II. třídy č. 130, 150 a 339. Místní nádraží se nachází na známé posázavské trati 212, která vede souběžně s řekou od Světlé nad Sázavou přes Zruč nad Sázavou až do Čerčan. Židovský hřbitov leží na jihozápadním okraji města, z Husova náměstí v centru k němu vede ulice Hrnčíře.
1.5. 2015

historie

Židovský hřbitov v Ledči nad Sázavou byl založen za jihozápadním okrajem města, dnes však sousedí s areálem nového městského hřbitova v Barborce z let 1973-1974. Pohřbívalo se zde již v 17. století, podle některých pramenů od roku 1601. Existence židovské obce v Ledči skončila za 2. světové války. Na hřbitově je dnes kolem 200 náhrobků, většinou staršího typu, barokních a klasicistních, novější

Pavel Vlach (s použitím webu Pražské židovské obce), 1.5. 2015
    Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB), Ledeč nad Sázavou