Farní jednolodní orientovaný kostel sv. Václava byl postaven r. 1894 v klasicistním slohu na místě středověkého kostela, doloženého k roku 1366. Z původního kostela se dochovala pozdně románská věž. Ve věži je zvon z roku 1597 od mistra Jakuba z Jihlavy. Kostel je památkově chráněný od r. 1958.
kostel od jihu
© Milan Caha 07/2020
Ves Předín je poprvé zmiňována roku 1353, pravděpodobně je ale zdejší osídlení starší. V okolí se těžily kovy, železná ruda, stříbro i zlato, v 15. století získala ves statut městečka. Dnes (2020) má obec 685 obyvatel. Leží na silnici první třídy I/23. V obci staví autobusy z mnoha míst včetně Brna, Jihlavy, Českých Budějovic nebo Třebíče. Nejbližší vlaková zastávka je v cca 9 km vzdálených Hvězdonicích.
12.3. 2021
historie

Farní kostel sv. Václava byl postaven roku 1894 v klasicistním slohu. Stojí na místě středověkého havířského kostela, doloženého už k roku 1366. Z původního kostela se dochovala pozdně románská věž, začleněná do průčelí klasicistní novostavby. Předínský kostel byl opuštěn po bitvě na Bílé hoře, obec byla přifařena k farnosti v Heralticích. Roku 1785 byla v Předíně ustanovena lokálie a v roce 1859 zde byla obnovena farnost. Kostel je orientovaný, jednolodní, s obdélným presbytářem a sakristií na severní straně presbytáře. Hlavní oltář je zasvěcen svatému Václavovi. Ve věži je zvon z roku 1597 od mistra Jakuba z Jihlavy. Kostel je památkově chráněný od roku 1958, u kostela jsou dva památkově chráněné artefakty - socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1858 a kvalitně provedený litinový kříž z r. 1853.

Vysočina,  Třebíč  (TR), Předín