Pozdně gotický hrad z 15. stol. na místě starších klášterních budov sloužil jako sídlo opata. Po konfiskaci získal hrad nový majitel Burian Trčka z Lípy. V druhé polovině 16. st. byl goticko-renesančně přestavěn.
Hlavní obrázek místa
Trčkův hrad
Trčkův hrad je pozdně gotický hrad, který byl postaven po roce 1468 s použitím starších klášterních budov a který sloužil opatovi jako obranný hrad. Po konfiskaci celého kláštera Jiříkem z Poděbrad a předání celého želivského kláštera panu Burianu Trčkovi z Lípy, byl hrad v druhé polovině 16. století přestavěn na goticko-renesanční sídlo. Jedná se o dvoukřídlou budovu, jejíž východní část je užší, jednopatrová, západní část mohutná, širší, dvoupatrová. V 1. patře užší části se nachází tzv. kazetový sál, je to sál s kazetovým stropem, na kterém jsou v jednotlivých kazetách zobrazeny všechny české madony, včetně želivské, od malíře A. Häuslera z roku 1914. V čele sálu je freska Narození Páně namalována B. Dvořákem podle motivů a dispozic M. Alše. Přízemí hradu je vybudováno z lomového neomítnutého zdiva, 1. a 2. patro zdobeno renesančními psaníčkovými a figurálními sgrafity (postavami vojáků) z 2. poloviny 16. století, které byly restaurovány v roce 1910. Okna na hradě jsou pravoúhlá s renesančním ostěním, půlkruhová i hrotitá. V severní části je bašta, která se přimyká k Opatství. V 1. patře se také kdysi nacházela opatská kaple svatého Kříže z 15. století, která byla upravena v 17. století a zasvěcena Nalezení sv. Kříže. Kaple byla obnovena v 18. století a vyzdobena freskami J. Kaliny a S. Noseckého. Dnes je kaple zrušena a zachována je křížová a valová klenba s lunetami a bohatou štukovou výzdobou z konce 17 století. Trčkův hrad sloužil jako sídlo majitelů z rodu Trčků. Po vykoupení celého kláštera a návratu premonstrátů na Želiv byl hrad využíván k různým účelům. Od 19. století byly v hradu umístěny klášterní muzejní sbírky. V roce 1907 však hrad podlehl požáru a do začátku 1. světové války byl obnoven. Za války se využíval jako lazaret a po válce jako dívčí…  číst dále
cestovní ruch Pelhřimov /původní text archiv kláštera Želiv/, 9.11. 2009

Vývoj událostí místa