Výrazné tvrziště jižně od osady Přemelovsko. Tvrz se výslovně zmiňuje pouze v roce 1587 a to již byla pustá. V roce 1415 však jistý Zdeněk z Přemilovska připojil svoji pečeť na stížný list české šlechty proti Husovu upálení.
tvrziště Přemilovsko
Celkový pohled.
Výrazné tvrziště jižně od osady Přemelovsko. Tvrziště se nalézá na okraji lesa, jižně od osady Přemelovsko. Nevede k němu cesta ani pěšina, přesto by však jeho nalezení nemělo činit větší problémy. V Přemelovsku, u domu č.p. 69, se dá projít uličkou mezi domy. Poté je nutno přejít louku, která se svažuje k potůčku. Tam, na okraji lesa a v pramenné oblasti potůčku, se nachází tvrziště.
Marek Skýpala, 3.6. 2007
popis

Jádro tvrze – asi 2 metry vysoký pahorek - má přibližně lichoběžníkový tvar. Okolo něj obíhá široký, mokřinatý příkop. Na západní a severovýchodní straně se nalézá místy i velmi mohutný val. Příkop je zavodněn potůčkem, který zde vyvěrá. Na plošině jádra se nacházejí terénní tvary, které by mohly být pozůstatky centrální stavby.

3.6. 2007

Střípek historie:

Tvrz se výslovně zmiňuje pouze v roce 1587 a to již byla pustá. V roce 1415 však jistý Zdeněk z Přemilovska připojil svoji pečeť na stížný list české šlechty proti Husovu upálení.

II.díl Encyklopedie českých tvrzí, Praha, Argo 2000., 3.6. 2007

půdorys tvrziště
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

28.12.2012 19:59 jíra
..je to tak jak píše Edík,(ulička není) musíme jít na konec osady a doprava přes louku k lesu. Ani místní netuší kde a co ( jóó´babička něco říkala, že tam bylo, jako jó´zbytky zdiva a tak....) No, mostek úplně shnilý ale to tvrziště je teď v zimě krásně vidět a je to tam hezký, stojí za to tam jít..........J.
29.10.2008 14:44 Edík
Za tím můstkem je spousta cihel, asi z bývalé hráze pro malý mlýnek a za valem na SZ jsou hromádky stavební sutě a odpadu a to už by Ti nestačil ani dvoukolák.Je to škoda , v osadě je asi 6 domů a pro likvidaci svého bordelu si najdou zrovna místo tvrze ! A ještě , za tím domem čp.69 již ulička není,majitel provedl stavební rekonstrukci domu a rozšířil pozemek.Lze pokračovat po cestě o 3 domy dál a za posledním plotem se dát vpravo přes louku.Tvrziště je na dohled.
8.6.2008 17:28 jíra
Škoda,že fotograf toho úvodního snímku nesebral tu petláhev pod mostkem. Chystám se tam, tak tam trochu poklidím. J.
Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB),