Původně ranně gotický opevněný kostel, vystavěný před rokem 1283 pražským biskupem Tobiášem z Bechyně. Dnešní podoba je z roku 1734, kdy byl obnoven po požáru z roku 1732.
Červená Řečice
Kostel sv. Máří Magdalény
Červená Řečice (tento název je poprvé doložen v roce 1558), dříve jen Řečice (1279–90), ve 14. století Řečice Větší, Biskupova Řečice leží v kraji Vysočina, na silnici spojující Pelhřimov s Vlašimí. Vedle dvou gotických kostelů je nejvýznamnější památkou gotický hrad, přestavěný na renesanční zámek.
Milan Caha, 14.9. 2007
historie

Kostel sv. Máří Magdaleny by vystavěn již někdy před rokem 1283. V pramenech se dočteme, že jej toho roku dal Tobiáš z Bechyně, pražský biskup, opevnit proti vojskům Otty Braniborského. Za pozůstatek tohoto opevnění je považována vysoka zeď na jižním okraji kostelního areálu. Protože tehdejší vodní hrad (dnes zámek) Červená Řečice v té době patřil pražským biskupům, kostel hostil mnoho význačných církevních hodnostářů. V roce 1392 například na Řečici pobýval tehdejší generální vikář arcibiskupa Jana z Jenštejna – pozdější sv. Jan Nepomucký. Do husitských válek byla Řečice sídlem děkanství. Po roce 1420 připadlo panství stoupencům učení Jana Husa. Kostel až do roku 1619 spravovali utrakvističtí kněží. Poslední z nich byl Jan Jakobides z Benešova. Po roce 1619 spravovali kostel opět katoličtí kněží a od roku 1623 patřila Řečice opět pražskému arcibiskupství. Na konci 17. století se kostel stává znovu děkanským chrámem. 11. září 1732 kostel spolu…  číst dále

Milan Caha, zdroj: materiál správy kostela, 14.9. 2007

okruhy, vstupné