Neoklasicistní budova divadla byla přestavena z vyhořelé barokní solnice z roku 1707. Divadlo vystavěl v letech 1895–1896 stavitel Stanislav Rokos.
© Milan Caha 10/2009
Budova dnešního divadla původně sloužila jako solnice. Vystavěna byla v barokním slohu v roce 1707. Roku 1766 vyhořela při požáru města a sklad soli byl přemístěn jinam. V roce 1882 vznikl fond na vybudování městského divadla a město mu darovalo starou budovu solnice. Divadlo vystavěl v letech 1895–1896 stavitel Stanislav Rokos v neoklasicistním stylu. Původní budova solnice byla prodloužena asi o šest metrů. Hlavní průčelí je obráceno do Solní ulice a vchod je od děkanského kostela. Fasáda budovy je zdobena štuky.
Vysočina,  Pelhřimov  (PE),