Památník Jaroslava Haška v Lipnici nad Sázavou představuje jeho domek, kde žil na sklonku svého života a kde vzniklo dílo o vojáku Švejkovi. V samotném městě je několik jeho připomínek, socha, hrob, ale i tradiční Festival humoru.
Haškův domek
V Lipnici nad Sázavou najdeme domek Jaroslava Haška a pomník s jeho bustou. Přestože autor světoznámého Švejka tu dlouho nepobyl, zanechal zde trvalou stopu. Do Lipnice přišel s přítelem malířem Jaroslavem Panuškou v létě roku 1921, ale než zakoupil domek pod hradem, pobýval ve zdejším hostinci. Po opravě domku zde žil se svojí druhou ženou Šurou. Záhy však 3. ledna 1923 umírá. Právě zde v Lipnici nad Sázavou v domku diktoval písaři K. Štěpánkovi tehdejší čtyřdílný román o vojáku Švejkovi. Samotný domek byl v roce 1959 upraven na pamětní expozici, která byla několikrát za dobu existence upravována. Objekt je veden v seznamu kulturních památek a patří pod Muzeum Vysočiny. Samotný román o Švejkových trampotách drží prvenství v překládané české literatuře, kdy dílo bylo přeloženo asi do 60 světových jazyků. Netřeba připomínat, že inspirací k sepsání románu byly mj. jeho osobní zážitky z 1. světové války, zejména jeho působení v řadách 91. pěšího pluku Rakousko–uherské armád. Před domkem stojí pomník s bustou Jaroslava Haška. Jedná se o dílo ze žuly, kdy jsou autory Bohumil Kokrda (*1948) - hlavní autor, Roman Podrázský (1943–2001) a František Soukup (architekt). Jde o dílo z roku 1983. Jaroslav Hašek (*30.4.1883 Praha–Nové Město – +3.1.1923 Lipnice nad Sázavou) byl český spisovatel, publicista a novinář. Jako vzpomínka na jeho odkaz se od roku 1958 koná v Lipnici tradiční Festival satiry a humoru.
Rozehnal Ivo - Zdroje: weby - cs.wikipedia, havlickobrodsky.denik.cz 14.6.2022, sochyamesta.cz, 4.8. 2022

Vysočina, Lipnice nad Sázavou