Zámek vznikl přestavbou tvrze (1393) v renes. stylu, zadanou r. 1567 Burianem III. Trčkou z Lípy. Po r. 1668 přistavěno vých. křídlo. Po r. 1722 barokně přestavěn za Černínů, v l. 1774-75 přestavěn za Kolovratů, empírově upraven po r. 1817. V l. 1949-2011 zemědělská škola. Od r. 2013 noví majitelé.
V roce 2013 zámek ve Světlé nad Sázavou změnil majitele. Hlavním cílem majitelů je záchrana kulturní památky, a proto již v roce 2014 bude zámek zpřístupněn veřejnosti. Vzniknou dva zámecké muzejní okruhy. První okruh bude věnován expozici evropského historického skla od 16. století do 19. století, která se otevře v roce 2014. V průběhu celé sezóny budou probíhat různé akce pro děti a dospělé včetně pořádání festivalů, koncertů, sympozií, hračkobraní, pohádkových výstav a dalších akcí. V následujících letech za stálého provozu proběhne kompletní rekonstrukce celého zámeckého areálu a vznikne velký zámecký okruh, který podchytí období od baroka po novorenesanci. Dále bude otevřena kavárna, vinárna, restaurace a budou vybudovány hotelové pokoje, včetně svatebního apartmánu. Poprvé v historii zámek ve Světlé nad Sázavou otevírá své dveře ...
Zámek Světlá s. r. o., 12.12. 2013

Zámek Světlá nad Sázavou pro turisty
    Od června 2015 mají návštěvníci možnost navštívit několik zámeckých expozic: I. okruh je věnován Expozici historického evropského skla, kde mohou návštěvníci obdivovat na 1100 předmětů vytvořených v období od baroka až do počátku 20. století. Soubor pochází z unikátní sbírky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a v takovém rozsahu a kvalitě zatím nebyl nikdy vystaven. Kvůli generální rekonstrukci

Michaela Marková, 5.5. 2015
    SOUČASNÁ NABÍDKA
    Zámek ve Světlé nad Sázavou v roce 2014 poprvé v historii otevřel své brány široké veřejnosti a je odhodlán stát se kulturním centrem nejen světelského regionu, ale v budoucnu i kulturní perlou České republiky. Zámek je kulturní památkou registrovanou Ministerstvem kultury ČR. V roce 2013 zámek změnil majitele, pro které je nyní hlavním cílem zachování kulturního dědictví pro budoucí generace. Zámek postupně

Zámek Světlá , 19.4. 2018

historie

Historie světelského zámku sahá až do středověku, kdy Štěpán ze Šternberka nechal roku 1393 vystavět na levém břehu řeky Sázavy gotickou tvrz chráněnou příkopy. V roce 1429 připadlo světelské panství rodu Trčků z Lípy a roku 1567 nechal Burian III. Trčka z Lípy přestavět stávající tvrz na lovecký zámek v renesančním stylu. Z této doby pochází dochovaný latinský nápis nad portálem na jižním

Zámek Světlá s. r. o., 12.12.2013 (doplněno redakcí), 12.12. 2013
    Z historie zámku
    Historie světelského zámku sahá až do středověku, kdy Štěpán ze Šternberka nechal roku 1393 vystavět na levém břehu řeky Sázavy gotickou tvrz chráněnou příkopy. V roce 1429 připadlo světelské panství rodu Trčků z Lípy a roku 1567 nechal Burian III. Trčka z Lípy přestavět stávající tvrz na lovecký zámek a to již v renesančním stylu. Z této doby pochází dochovaný latinský nápis, nad portálem na

Diana Degerme , 14.3. 2015

popis

Zámek je jednopatrová budova, jejíž čtyři křídla tvoří uzavřené nádvoří s kašnou. Hlavní vchod do zámku tvoří klenutý průjezd v západním křídle, s balkónem a dvěma kamennými klasicistními sloupy. Obdobný klenutý vchod ve východním křídle vede do zámeckého parku s rybníky. Ze zámeckých místností vyniká bohatě zdobený Rytířský sál. Část severního křídla zámku tvoří zimní zahrada /

Kolektiv autorů: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6.: Východní Čechy, nakl. Svoboda 1989, 28.3. 2005
    Zámek Světlá nad Sázavou
    V roce 2013 zámek změnil majitele a hlavním úkolem se stala záchrana památky s cílem otevřít zámek v co možná nejkratší době veřejnosti. Záměr byl splněn již v červnu 2014, kdy byla na zámku zpřístupněna Expozice historického evropského skla, která se nachází v nově zrekonstruovaných místnostech barokního křídla zámku. Zároveň s tím byly na zámku otevřeny dvě dětské expozice: Království panenek a

Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB), Světlá nad Sázavou