Bývalá tvrz, dnes jako patrová obdélná budova. Postavena po r. 1550 Fridrichem Lukaveckým z Lukavce, následně prodána Jaroslavu Trčkovi z Lípy a připojena k ledečskému panství. Již od 17. stol. je tvrz přestavěna na hospodářskou budovou. Nyní v soukromém vlastnictví.
tvrz Hněvkovice
Bývalá tvrz v severozápadním rohu dvora u domu čp. 20 u kostela v centru vsi. Postavena po roce 1550 Fridrichem Lukaveckým z Lukavce. Tato tvrz svítila do dalekého okolí spolu s kostelem bílou barvou. Tato skutečnost se pravděpodobně podílela na názvu Bílé Hněvkovice, který se používal ve druhé polovině šestnáctého století. Synové Fridricha Lukaveckého prodali tvrz Jaroslavu Trčkovi z Lípy, který ji připojil k ledečskému panství. Tímto prodejem a koupí se Hněvkovice dostaly do rozsáhlého majetku rodu Trčků z Lípy. Zde zůstaly až do konfiskace jejich majetku v roce 1636. Po konfiskaci připadly Hněvkovice královské komoře. V té době je hněvkovická tvrz připomínána naposledy. Později se už žádné zmínky o této tvrzi nevyskytují. Již od 17. století je tvrz přestavěna na hospodářskou budovou. Nynější podoba tvrze je patrová obdélná stavba s malou dřevěnou pavláčkou do dvora.
Vysočina,  Havlíčkův Brod  (HB), Hněvkovice