Soubor kostela, sborového sálu a fary byl podle projektu Otto Bartninga postaven v letech 1911–12 na západním okraji města. Po roce 1945 jej převzala Českobratrská církev evangelická, areál chátral až do přelomu tisíciletí, kdy začaly nutné opravy.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 07/2011
Evangelický areál se nachází na vyvýšenině západně od novoměstského nádraží (trať Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem) v Blahoslavově ulici. Interiér kostela je přístupný při bohoslužbách, které se konají o nědělích od 10.00.

Evangelický kostel v Novém Městě pod Smrkem

Soubor kostela, fary a sborového sálu je koncipován jako takzvaný Lutherův hrad (Lutherburg). V Čechách je tato kompozice výjimečná, podstatně častěji se vyskytuje v sousedním Německu. Odtud pocházel i projektant novoměstského areálu, Berlíňan Otto Bartning (1883–1959). V období 30. 3. 1911 – 11. 8. 1912 podle jeho projektu postavila frýdlantská firma Rudolfa Hampla na poli západně od města sídlo tehdejší kazatelské stanice Německé evangelické církve, která ve městě působila od roku 1895 (samostatným sborem se stala až roku 1928). Stavbu podpořil německý Spolek Gustava Adolfa, Evangelický svaz, místní textilní firma Klinger, hrabě Franz von Clam-Gallas i mateřský sbor ve Frýdlantě. Němečtí evangelíci (luteráni) užívali areál do svého nuceného odchodu roku 1945. Poté připadl Českobratrské církvi evangelické, která odtud spravovala čtyři kazatelské stanice v celém výběžku, které však postupně zanikly (poslední 2006 v Dolní Řasnici). Neutěšená…  číst dále

Ivan Grisa, dle Zdeněk R. Nešpor: Encyklopedie moderních evangelických (a starokatolických) kostelů Čech, Moravy a českého Slezska, Kalich 2009, 21.6. 2011

Další texty historie
Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Nové Město pod Smrkem