Terénní náznaky hradu postaveného kolem r. 1376 na ostrožně nad soutokem Želivky a Blažejovického potoka. Zanikl asi v 15. stol. Ves Zahrádka zatopena vodní nádrží, zachován jen kostel na protějším břehu.
Příkop na místě hradu
Dnes leží nepatrné pozůstatky po hradu na ostrožně nad vodní nádrží Želivka, původně nad soutokem Želivky a Blažejovického potoka. Někdejší městečko Zahrádka bylo zatopeno. Poprvé je hrad zmiňován k r. 1376, naposledy již o 8 let později; dále se připomíná pouze ves, nyní zatopená, zachovaný kostel se nachází na druhém břehu Želivky a z hradu je na něj krásný výhled. Hrad nejpozději v 15. stol. zanikl. Ve výrazně poškozeném areálu se dochovaly příkopy, reliéfní relikty a také skromné zbytky zdiva v severovýchodní části areálu. Přístup k němu je ze severního okraje Ježova asfaltovou cestou k severovýchodu, na konci zpevněné cesty před vstupem do lesa je třeba buď obejít břízu na kraji lesa zleva a širokou lesní cestou sejít dolů k ostrožně, nebo pokračovat rovně a na rozcestí po vstupu do lesa doleva. Úředně je však vstup vzhledem ...
28.5. 2002

historie

Naproti městečku Zahrádce končí se lesnaté návrší od Ježova se táhnoucí ostrožnou mezi Želivkou a potůčkem Blažejovským, který ji obtéká na západní a severní straně a pod ní do Želivky padá. Ostrožna tato byla k založení hradu velmi způsobilá, neboť stráně její k Želivce jsou velice příkré na způsob stěn; též příkré, ač nikoliv tak vysoké, jsou stráně k potoku. Velmi volný a dlouhý byl opyš

August Sedláček, hrady,... XII., 10.5. 2009
    Zahrádecký hrad stával na levém břehu Želivky na příkrém ostrohu mezi řekou Želivkou a Blažejovickým potokem, který ostroh obtékal na západní straně a na severní straně se vléval do Želivky. Ostroh byl k založení hradu velmi příhodný, protože jeho stráně, spadající k Želivce, byly velmi strmé, zakladatel hradu nechal překopat opyš před hradištěm a na rovině vybudoval dva hluboké příkopy. Protože

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obcí), 30.4. 2017
    Vysočina,  Pelhřimov  (PE), Ježov