Pro lokalitu Zichpil jsou typické menší domky chudých řemeslníků z 80. l. 18. stol. - poč. 19. stol. Z roku 1785 pochází toleranční kostel. Od 60. l. 20. stol. byly domky bourány, zbytek chátral. V l. 2009 - 2012 byla provedena rekonstrukce Nápravníkova stavení, r. 2012 byl otevřen skanzen Zichpil.
V popředí zrekonstruované Nápravníkovo stavení č.p. 338, v pozadí toleranční kostel

Prohlídka skanzenu

Prohlídku skanzenu zahájí návštěvníci v Nápravníkově stavení č. p. 338, kde se seznámí s počátky osídlení regionu, vzniku města Humpolce a historií lokality Zichpil. Prohlédnou si interiéry a exteriéry Nápravníkova stavení, kde se seznámí prostřednictvím dochovaných artefaktů hmotné lidové kultury se životem místních obyvatel, převážně tkalců, na přelomu 19. a 20. století.
Prohlídka dále pokračuje v nedalekém a unikátně autenticky dochovaném tolerančním kostelu, kde průvodce návštěvníkům přiblíží těsné soužití třech duchovních kultur (křesťanské, evangelické a židovské), jejichž věřící v této části města žili v těsném sousedství. Zde prohlídka končí.
Prohlídka skanzenu je možná pouze s průvodcem a začíná každou celou hodinu (změna po dohodě možná). Doba prohlídky je cca 30-45 min.
Oldřich Vacek, 9.7. 2012

historie

„Čtvrť“ Zichpil je společně s židovským městem lokalitou města Humpolec, nacházející se mezi Horním náměstím a hřbitovem. Židé se v Humpolci „za městem“ začali na tomto místě usazovat koncem 17. století. Pojmenování lokality „Zichpil“ je však prokazatelně starší, i když se zde souvislá zástavba před 18. stol. nenalézala. R. 1785 zde byl vystavěn pozdně barokní toleranční kostelík, který

Oldřich Vacek, http://www.castrum.cz/skanzen-zichpil, E. Horáková - Umělecké památky Čech 1., E. Poche a kol., 9.7. 2012

Nápravníkovo stavení č. p. 338, 1. NP
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek