Asi 200 m široká šíje pahorku, obtékaného téměř dokola říčkou Smědou, byla prokopána nejprve železniční tunelem, později přívodním kanálem vodní elektrárny, umístěné severozápadně od něj. Na ni navazuje malá přehrada z roku 1922, kde začíná přívodní kanál elektrárny ve Vísce.
Závidovský portál železničního tunelu nad elektrárnou

Elektrárna Harta u Frýdlantu

Elektrárna Harta u Frýdlantu', 'Harta se odedávna nazývá pahorek, jehož ostrožnu obtéká téměř ze čtyř stran říčka Smědá. Zatímco šíje ostrožny je dlouhá přibližně 200 m, délka toku činí přes dva kilometry. Při stavbě železniční trati Liberec - Závidov (Seidenberg) v I. polovině 70. let 19. století byl šíjí proražen tunel. Počátkem 20. století využilo města Frýdlant přírodních podmínek k vybudování druhé městské elektrárny: na vtoku Smědé do oblasti Harty byl postaven jez, z něhož vychází přívodní kanál, vedený druhým tunelem šíjí a ústící do vodního zámku, z nějž padá voda spádem asi 14 m do podzemní strojovny elektrárny. Autorem projektu celého díla byl městský stavitel Franz Frenzel. Roku 1916 byla elektrárna zmodernizována libereckou firmou Ed. Ast a spol. Pod výtokem z Harty byla roku 1922 postavena malá přehrada, ze které vychází přívodní kanál vodní elektrárny Víska (viz heslo).\r\nHarta sloužila jako posila výkonu městské parní elektrárny, kterou si Frýdlant jako jedno z prvních měst v Čechách postavil v dnešní Zahradní ulici již roku 1896. Na rozdíl od ní se zde proud vyrábí dodnes.
Ivan Grisa, dle Beran - Valchářová: Industriál Libereckého kraje, ČVUT 2007, 13.6. 2011

Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Frýdlant