Křížový kámen, údajně středověký, dle nezřetelného letopočtu z r. 1335. Objeven byl r. 1907. Kámen má rozměry 80x43x14 cm, jedná se pravděpodobně o fragment, jehož horní část byla odlomena. Je na něm reliéf kříže ve tvaru T a rytiny ženské a mužská postavy. Ke kameni se vztahují tři různé legendy.
Obec Kalhov (německy Kalhau) je poprvé připomínaná už v roce 1226 jako Calov. Současná podoba názvu vznikla pravděpodobně zkomolením pozdějšího německého jména Galt-hof – jalový dvůr, nebo Kalthof - studený dvůr. Obcí prochází silnice II. třídy č. 523 z Ústí a komunikace III. třídy č. 13110 do Velešova. Veřejná doprava spojuje obec s Humpolcem, Jihlavou, Žďárem nad Sázavou, Větrným Jeníkovem a několika dalšími okolními obcemi.
13.3. 2021
historie

Křížový kámen, údajně středověký, dle nezřetelného letopočtu ve spodní části z roku 1335. Tato datace je však sporná. Kámen byl objeven v roce 1907 při stavbě silnice do Velešova, dříve stával u čp. 23. V roce 1970 přenesen přes silnici na dnešní místo, v 90, letech byl soukromou osobou odstraněn, roku 1999 vrácen. Kámen má dnes rozměry 80 x 43 x 14 cm, jedná se pravděpodobně o fragment původního artefaktu, jehož horní část byla odlomena. Reliéf kříže ve tvaru T (takzvaného antonínského kříže) tedy může být jen část původního latinského kříže. Pod rameny kříže jsou dvě rytiny, neumělá postava ženy (méně zřetelná) a zřetelnější mužská postava. Je ovšem otázkou, zda nebyly vyryty na kámen dodatečně, až po jeho objevení v roce 1907. Ke kameni se vztahují tři různé legendy, které s vysokou pravděpodobností vznikly novodobě. Jedna hovoří o tom, že kámen označuje místo smrti či hrobu nešťastných milenců, druhá pověst hovoří o smrti…  číst dále

Milan Caha (zdroj: http://www.smircikrize.cz a další zdroje na internetu), 13.3. 2021

Vysočina,  Jihlava  (JI), Kalhov