Kateřina Schofmannová, provdaná Wiederbergerová, dala v roce 1736 v místech zaniklé tvrze vybudovat barokní zámek, který se zachoval bez větších změn dodnes. V roce 1741 získal Hlízov Václav Klusák z Kostelce, který stavbu zámku dokončil.
Graficke pismenko Obec Hlízov se nachází v severozápadním výběžku okresu Kutná Hora asi šest kilometrů od samotného města, pod kopcem Kaňk (363 m.n.m.). Obec leží na železniční trati Praha – Brno a na státní silnici Kolín – Havlíčkův Brod uprostřed trasy Čáslav – Kolín. Dopravní dostupnost obce je díky její výhodné poloze velice dobrá. Do obce zajíždí MHD z nedaleké Kutné Hory. Do deset kilometrů vzdáleného Kolína se lze dostat díky zastávce na železniční trati Praha Brno a zastávce ČSAD, jež se nachází na státní silnici Kolín Havlíčkův Brod, přiléhající k obci. Zámek stojí v komplexu empírových budov bývalého dvora. Jedná se o jednopatrovou budovu obdélníkového půdorysu ...
4.11. 2005

historie

Ves Hlízov se poprvé připomíná v r. 1142, kdy patřila sedleckému klášteru. V roce 1736 získala hlízovský statek Kateřina Schofmannová, provdaná Wiederbergerová, která dala pravděpodobně v místech zaniklé tvrze vybudovat barokní zámek, který se zachoval bez větších změn dodnes. V roce 1741 získal Hlízov Václav Klusák z Kostelce, který stavbu zámku dokončil. Další majitelé zámku, Antonín Jestříbský z Rýzmburka a kutnohorská měšťan Václav