Za Popelů z Vesce v pol.16.st.gotická tvrz přestavěna na renesanční zámek. V r.1738 Václav Neumann z Puchholce barokně upravil. V r.1925 zámek získala obec Suchdol. V druhé pol. 20.st.zde umístěna škola, pak zřízeny byty, knihovna a obřadní síň MNV.
Tvrz v Suchdole u Kutné Hory od východu
Obec Suchdol leží 8 km západně Kutné Hory. Dnešní zámek tvoří dvě jednopatrová renesanční křídla, jen severovýchodní nároží je dvoupatrové. Celý je pokrytý valbovou střechou. V interiérech budovy jsou ještě někde zachovány gotické a barokní prvky, ale nešetrným zacházením jen velmi poskrovnu. Zámek slouží jako obecní úřad, část jako knihovna, sídlo soukromé firmy, v severovýchodní části je umístěno v současnosti nefunkční kino. Severozápadní trakt tvoří architektonicky zcela odlišná budova sokolovny. Při poslední přestavbě byla obnovena původní sgrafitová omítka.

Historie a popis tvrze

První písemné zmínky o vsi se v pramenech objevují již v polovině 13. století, zdejší tvrz však vznikla nejméně o sto let později za některého z kutnohorských měšťanů. Poprvé je výslovně doložena k roku 1402, kdy byla v majetku měšťana Petra Píška, straníka Václava IV., a obléhalo ji vojsko krále Zikmunda. Píškové drželi Suchdol až do poloviny husitských válek a poté se majitelé často střídali až do roku 1530, kdy jej od Jana Pařízka z Pařízku koupili Popelové z Vesce, kteří zřejmě provedli rozsáhlou přestavbu starého gotického sídla na renesanční zámek. Jan Popel z Vesce jej ale zanedlouho poté, roku 1571, musel pro dluhy odprodat Jiřímu Voděradskému z Hrušova. V průběhu 30tileté války byl zámek i s celou vsí několikrát vydrancován císařskými a nakonec roku 1639 i Švédy, takže když jej o osm let později získal Jindřich Volf Berka z Dubé, musel jej nechat nákladně opravit. Zároveň však…  číst dále

Půdorys místa

půdorys přízemí tvrze, černě gotické zdivo, šrafovaně raně renesanční, křížkovaně renesanční, ostatní mladší a neurčené
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Suchdol