Zbytky obvodových zdí tvrze, založené zřejmě před polovinou 16. století. V r. 1623 zkonfiskována Adamovi Mírkovi ze Solopysk. Od pol. 17. století po požáru pustla, pak byla přestavěna na špýchar. V r. 1986 byla zbořena.
zbytky obvodových zdí tvrze Sedlov
Ves Sedlov se poprvé připomíná r. 1465, kdy ji vlastnil Martin z Dříně. Ten ji r. 1486 prodal majiteli blízké Ratboře Janu Hrabáňovi z Přeruběnic. Kolem r. 1540 došlo k rozdělení obce. Jednu část jako samostatný statek vlastnil kutnohorský měšťan Jindřich z Vilémovic. Jeho sestry Anna a Kateřina jej prodaly r. 1559 Leonoře Hrabáňové z Přeruběnic a její dcera Anna jej r. 1575 postoupila svému manželovi Adamovi mladšímu Věžníkovi. Již v r. 1579 patřil statek Václavovi Vlkovi z Kvítkova, jeho syn Jan Jindřich jej r. 1600 prodal majiteli Ratboře Václavovi Voděradskému. Tvrz v Sedlově byla postavena někdy po vzniku samostatného zboží v polovině 16. století. Písemně doložená je však až r. 1607, kdy ji Václavova dcera Kateřina spolu i s dvorem prodala Mikulášovi Horňáteckému z Dobročovic. Sňatkem s jeho dcerou Marianou ji pak r. 1615 získal Adam ...
Vlastislav Mareček, kolektiv autorů-Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-východní Čechy, Svoboda 1989, 4.9. 2016

Tvrz Sedlo
    U Sedla (půl hodiny jižně od Komařic) postavena tvrz teprve ke sklonku 16. věku, když odděleno od Komařic jako zvláštní díl. Osudy jeho až do r. 1623 vypravovány v dějích Komařic. V dotčeném roce dostaly se za díl Karlovi Kořenskému z Tere šova tvrz Sedlo od kamene vystavená, ale na větším díle „spustovaná,“ dvůr popl. dosti výnosný, pivovár pustý, ves, vsi Todeň, Něchov a Rankov. Později drželi Sedlo se

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého III., 5.3. 2017

popis

Sedlovská tvrz byla obdélná přízemní budova z lomeného zdiva krytá valbovou střechou. Z tvrze se částečně zachovaly pouze dvě obvodové zdi v podobě výklenku v obvodové zdi hospodářského dvora.
    Vlastislav Mareček, 4.9. 2016

plán dochovaných zbytků tvrze, křížkovaně renesanční zdivo, šrafovaně mladší