Větrný mlýn, zvaný Raabův byl postaven r. 1810. R. 1929 se stal majitelem Jan Raab. R. 1953 se dostal do majetku rodiny V. Jaroně – ještě tehdy byl plně funkční. R. 1973 byl pod Správou zámku v Hradci nad Moravicí ve velmi špatném stavu, r. 1974 byl opraven a zachráněn členy JZD z Kravař.
© Luděk Pitter 10/2004
Asi 1 km od obce Hlavnice směrem na Bratříkovice stojí napravo při cestě větrný mlýn německého (beraního) typu. Mlýn stojí v zahradě u stavení, ale plot je hodně poškozený a branka otevřená. Lze jen doufat, že to mlýn přežije. Vlastní mlýn je stále ještě dobře zachovalý má jen poškozené lopaty. To se však již nedá říci o mlecím zařízení. Mlýn je vysoký 11,4 m o půdorysu 5,7 m x 6,2 m. Rozpětí lopat je 15 m a plocha vlastní lopaty činí 14,5 m2. Čelní stěna mlýna a střecha jsou kryty šindelem.
27.10. 2004
historie

Větrný mlýn německého (sloupového; beraního) typu, zvaný dle původních majitelů Raabův mlýn. Tyto mlýny se budovaly zejm. na Moravě a ve Slezsku na návrších, kde byl nedostatek vodních toků, ale naopak zde byla záruka pravidelných větrů. Byl postaven r. 1810. R. 1929 se stal majitelem Jan Raab. Ještě r. 1953, kdy se dostal do majetku rodiny Vincence Jaroně, byl plně funkční. Poté byla stavba v péči Vlastivědného opavského zařízení, a r. 1973 přešel mlýn pod Správu zámku v Hradci nad Moravicí, v té době byl již ve velmi špatném stavu. Mlýn zachránilo Jednotné zemědělské družstvo z Kravař na Hlučínsku: mlýn r. 1974 opatřilo novými křídly, znovu ho zastřešilo, vnitřní zařízení však nebylo opraveno. R. 1985 byl mlýn převeden Krajským střediskem státní památkové péče a ochrany hospodářskou smlouvou do vlastnictví Jednotného zemědělského družstva Hlavnice. Původní obydlí mlynářů bylo zbouráno v 60. letech 20. stol. R. 1992 byly na pozemek u mlýna…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Hlavnice