Kamenná boží muka z roku 1869 u vsi Dolní Vltavice. Před zatopením přehradou Lipno zde stávalo městečko, poprvé zmíněné r. 1268. Boží muka stávala u příjezdové cesty od Černé v Pošumaví.
Hlavní obrázek místa
Jarní pohled od božích muk k Lipnu
Pokud pojedete do Dolní Vltavice na přívoz, ať již autem či na kole, zastavte na chvíli a od božích muk přímo od cesty se Vám otevře pohled na Lipenskou nádrž. A ačkoli jsou boží muka přímo u silnice, všude na dohled jsou jen louky a lesy. Jedete-li směrem od Černé v Pošumaví, dostanete se sem skrze vesničku jménem Bližná. Pokud budete pokračovat po silnici směrem k Dolní Vltavici, narazíte po deseti minutách též na kapličku (viz heslo kaple Stini). Kuriozitou je, že několik kroků od božích muk je fungující zastávka autobusu směrem do/z Dolní Vltavice. Za krátkou procházku stojí i lesy, které jsou na dosah od božích muk, na podzim plné hub.
Kája a Petr Jirákovi, 6.10. 2015
historie

Boží muka leží asi 200 m severně od vsi Dolní Vltavice, která je dnes místní částí obce Černá v Pošumaví. Původně se však jednalo o samostatné městečko vzniklé z osady Hirzow (první zmínka již k roku 1268). To bylo zatopeno stavbou přehrady Lipno v letech 1950-1960. Po napuštění zde vyčnívala kostelní věž (kostel sv. Linharta založen roku 1355), která byla nakonec odstřelena. Jednou z historických památek je i dochovaný pranýř ze 16. století, který je dnes uložen v českokrumlovském muzeu. Samotná boží muka nesou letopočet 1869. Jedná se o otesaný kamenný pilíř, zakončený menším kamenným nástavcem ve tvaru náhrobní desky, zakončené pravoúhlou stříškou s křížkem. Po stranách je zdobena oblými vlnami. Na této desce je znázorněna lehce oděná létající starší postava s křížkem a znázorněnými křídly. Přední část pilíře nese náznaky dnes nečitelného opracování, snad podoby kříže.

Rozehnal Ivo 07/2016 - zdroj wikipedie.cz / Dolní Vltavice, 9.7. 2016

Komentáře