Zprávy o džbánické tvrzi pocházejí z konce 16. a z počátku 17. století. Mohla však vzniknout již ve 14. století, protože v roce 1354 tady sídlil Dětřich ze Džbánic. Zda byla jeho sídlem tvrz není ale písemně doloženo. Později byly Džbánice již součásti cizích panství.
Nádvoří dvora.
Graficke pismenko V roce 1592 Jan Lev z Rožmitálu prodal Džbánice své manželce Evě z Nejdeku, přičemž při prodeji se zmiňoval jen statek, nikoliv však tvrz. Eva z Nejdeku prodala džbánický statek Janovi staršímu ze Zahrádek. Tato transakce byla potvrzena vkladem do zemských desek až po jejich smrti a to v roce 1609. I tady se ale psalo jen o vsi a poplužním dvoru. Výslovně se tvrz uvádí ve výčtu majetku až teprve v roce 1629, kdy Karel ze Zahrádek prodal Džbánice Alexandru Ellbognerovi z Dolejšího Šenfeldu. Poslední zmínkou o ni je závěť Alexandra Ellbognera z roku 1631. Ves záhy za třicetileté války zpustla a s ní patrně zanikla i tvrz. ...
Dohňanský D. podle: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.3. 2020
    zaniklý
     Znojmo  (ZN)