Dřevěná rozhledna Máminka o výšce 33 m na vrcholu Krušné hory je volně přístupná od června 2015. Trojboký jehlan podle plánů arch. Martina Rajniše má ve výši 21 m okrouhlou vyhlídkovou plošinu, k níž vede 96 schodů. Poskytuje kruhový výhled od Šumavy přes Krušné hory s Klínovcem až k Ještědu.
Rozhledna Máminka
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Rozhledna Máminka je veřejnosti přístupná od června 2015. Byla vybudována na vrcholovém palouku Krušné hory, která nadmořskou výškou 609 m patří k nejvyšším vrcholům Křivoklátské vrchoviny. Na jejím místě stávala v minulosti dřevěná triangulační věž. Krušná hora byla již od keltských dob známa jako naleziště železné rudy. Ještě ve středověku byla dobývána jen povrchově nebo pomocí nehlubokých štol. Zdokonalení techniky těžby v 18. století již umožnilo vybudování fürstenberských železáren v blízkém Novém Jáchymově. Po 2. světové válce byl na Krušné hoře největší hlubinný železnorudný důl na našem území, těžba tu však byla rozhodnutím z r. 1965 jako nerentabilní ...
9.8. 2015

historie

Současná rozhledna na Krušné hoře byla budována od listopadu 2014 do června 2015. Vznikla z iniciativy hudlického občana Radka Oliče datované od r. 2005. Ten je také autorem neobvyklého pojmenování. V r. 2005 se totiž zasloužil o vysázení aleje mladých stromků při kublovské silnici a protože šlo o jeho dar otci k narozeninám, ujalo se pro ni pojmenování Tátovka. Když se podařilo realizovat jeho druhou iniciativu, splatil dluh také své

Jiří Špaček (s využitím textů informačních tabulí na místě), 10.8. 2015