Zřícenina hradu založeného pány Zajíci z rodu Buziců ve 2. pol. 13. st. Od r. 1336 se stal majetkem Lucemburků. Největší přeměny nastaly za vlády Václava IV. V r. 1532 hrad vyhořel. Od té doby pustl.
Žebrák - letecký snímek
Autíčkem do vesnice Žebrák pod hrad Točník směrem z Prahy na Plzeň. Vlak do Žebráku nevede, protože v době, kdy se stavěla trať z Prahy do Plzně, Žebráčtí radní (podle pověsti) odmítli to ohnivou obludu pustit do města a tak trať musela být vedena oklikou přes Hořovice. Žebrák na to hospodářsky doplatil, Hořovice naopak... Pokud se přeci jen chcete dát vlakem, tak jeďte do Hořovic (tam občas staví i některé rychlíkové spoje) nebo do zastávky Praskolesy – to je jedna zastávka před Hořovicemi směrem od Prahy.
od čitatele K.Z., 28.5. 2002
turistické

Pondělí je zavírací den. V případě, že je v pondělí svátek, je otevřeno. Volná prohlídka, výklad každou celou hodinu, případně rezervovaným skupinám dle dohody. Prohlídku mimo návštěvní doby možno individuálně dohodnout. Vstupné: základní 6,- Kč, poloviční 3,- Kč Rezervace + 10 % ze vstupného. Informace a rezervace prohlídek: tel./fax: 0316 73202

28.5. 2002

ŽEBRÁK A TOČNÍK - Popis

ŽEBRÁK A TOČNÍK. 1. Popis Nejeden hrad v Čechách upomíná buď na nějakou slavnou osobnosť anebo na nějakého panovníka. Upomínka na ně vzbudí se v nás, slyšíme-li je jmenovati, ještě pak mocněji vznikne, stojíme-li před jich díly tvrdými a vysokými, cítíce svou nedostatečnosť proti těmto hmotným a po svém porušení ještě nepřemoženým dílům práce a píle středověké. Tak na př. jest jméno Karla IV. tak nerozlučně spojeno s Karlšteinem, jako Rudolfa II. s hradem Pražským. Žebrák a Točník, dva hrady, z jichž oken se obyvatelé na sebe dívati mohli, připomínají nám Karlova syna Vácslava IV., panovníka, kterého většina dějepisců haní, jehož však lid více miloval, než kteréhokoliv jiného, poněvadž násilníky trestal a o to se staral, aby se spravedlivě dálo chudým i bohatým. Odloučenosť obou hradů mezi lesnatými horami vysvětluje nám, proč se tu mohl náruživý lovec do sytosti baviti myslivostí a bezstarostně tu žíti, až přišel…  číst dále

16.11. 2020

historie

Krajina kolem Žebráku náležela od 12. století mocnému rodu Buziců, kteří měli ve znaku kančí hlavu. Jeho rodovým sídlem se stal hrad Valdek. Od Buziců pak odvozoval svůj původ neméně mocný rod Zajíců z Valdeka, z něhož pocházel též Oldřich, řečený Zajíc, připomínaný od r. 1248 do r. 1271, kdy zemřel. Nejspíše již on nechal nedaleko trhové vsi Žebráku, ležící na výhodném místě při důležité cestě z Prahy do Plzně a dále do Řezna a Norimberka, postavit stejnojmenný hrad Žebrák. Jméno tedy dostal hrad podle vsi, která tvořila jeho podhradí vzdálené asi 2 km jižně a nikoliv, jak vypráví pověst, podle prvního návštěvníka hradu, jímž měl být žebravý student. Proč dostala ves jméno Žebrák, není jasné, ale již A. Sedláček odmítl pověst, že ves tak pojmenovali Buzicové z nemístné skromnosti a ve snaze ponížit se před panovníkem. S přídomkem ze Žebráka se psal již r. 1280 Přibyslav i jeho nástupce Oldřich, někdy též považovaný za zakladatele…  číst dále

Další texty historie

O původu jména Žebrák

Rytíř Buzic, který získal krajinu pod Zámeckou horou, počal si tu stavěti na strmé, nepřístupné skalce nový, pevný hrad. Neměl mnoho lidu ani peněz, nemohl se tudíž pustiti do stavby hradu na některém ze sousedních, vyšších vrchů. Však jeho nový hrad nechtěl býti bojovným orlem. Skromně se přikrčil do údolí, spíše se skrývaje, než vypínaje, neboť si boje nežádal. Protože ležel hrad v klínu lesů stranou hlučných cest, těšil se pán hradu, že tu najde hojně zábavy v lovu četné zvěře. Nedočkavě obcházel hradby a radostně vystupoval na okrouhlou věž, den ode dne více rostoucí, těše se z pohledu do malebného kraje. Když se stavba blížila ke konci, bylo třeba pomýšleti, jaké dáti hradu jméno. „Nechť se nazývá jménem toho," rozhodl rytíř, „kdo první jako host do něho vstoupí." Když bylo dílo dokončeno, nalovil rytíř zvěře a vystrojil lidu velkou hostinu. Přistěhoval se pak do hradu s rodinou svou a služebnictvu svému na srdce vložil, by jako oko v hlavě…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 31.5. 2002

půdorys hradu