Kohoutov

národní přírodní rezervace
Národní přírodní rezervace Kohoutov je vzdálena asi 7 km severně od města Zbiroh. Je v soukromém vlastnictví jako součást panství rodu Jerome Colloredo-Mansfeld. Protože v ní nevedou značené cesty, je veřejnosti nepřístupná.
Kohoutov
Poblíž rezervace vede zelená značka, avšak chráněnému území se vyhýbá. Ačkoli rezervací vedou dvě udržované lesní cesty, není veřejnosti do ní vstup povolen. Nejblíže vede silnice z Líšné do Jablečna, z níž u osamělého kostela sv. Petra pod zříceninou hradu Řebřík vychází zelená značka k Jankovskému mlýnu na Zbirožském potoce. Ta se přibližuje k hornímu okraji rezervace.
Jiří Špaček, 4.7. 2022
popis

Národní přírodní rezervace Kohoutov byla vyhlášena roku 1966 na rozloze 30,5 ha za účelem ochrany přirozeného lesního porostu s odpovídající bylinnou skladbou. Dominující dřevinou je buk lesní, v příměsi jsou přítomni dub zimní a lípa malolistá, na sutích se přidává javor mléč a jasan ztepilý. Nejhojnějšími bylinami jsou kyčelnice cibulkonosná a bažanka vytrvalá. Rezervace se nachází v rokycanském okrese, je vzdálena asi 7 km severně od města Zbiroh a je součástí CHKO Křivoklátsko. Kohoutovský prales je v soukromém vlastnictví jako součást panství rodu Jerome Colloredo-Mansfeld. Rezervace leží v katastrálním území Ostrovec u Terešova obce Ostrovec-Lhotka. Od vesnice Ostrovec je vzdálena vzdušnou čarou cca 3 km východně. Rezervace se rozkládá ve svahu nad Ostroveckým potokem v nadmořské výšce od 420 m do 576 m. Svah je orientován jihozápadním směrem. Celé území rezervace je pokryto lesním porostem. Kohoutovský prales byl díky svému…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 4.7. 2022

Plzeňský kraj,  Rokycany  (RO), Ostrovec